Blodiga hundattacken inget brott – hästägaren utan ersättning

Hundattack var inget brott – hästägare får själv betala alla kostnader för veterinärvård och andra kostnader.

Travhästen Maze Runner attackerades i november av en hund under en skogstur. Trots att hästen har fått skador för livet betalar försäkringsbolaget inte ut någon ersättning. Hästen kunde inte mera användas som travhäst utan ägaren tvingades placera ut den, då hästens fysiska skador så som rädsla sitter för livet. Hästägaren beräknar att hon förlorade ca 75 – 100 000 kronor på veterinärkostnader och andra utgifter som hon nu får stå för själv.

Just fall där en hund gör något, som i detta fall attackerar en häst, så handlar det om ett brott mot lagen om tillsyn av hund eller katt. Men det blir sällan ett brott i lagens mening. Men då krävs det att det finns ett föreläggande mot hundägaren sedan innan. Om det är första gången det händer så är det svårt att få det till ett brott. Följden kan bli att länsstyrelsen utfärdar koppeltvång, men det normala är att det inte finns något föreläggande sedan innan. Då blir det inget brott, förklarar Louise Berg, jourhavande förundersökningsledare på polisen, skriver falköpingstidning.

Hästen fick bitsår på huvudet och i halsen och det blev även ett stort köttsår på vänsterbog. Skadorna blev så stora att hästen inte kommer att kunna användas som tävlingshäst. Händelsen polisanmäldes direkt men förundersökningen har lagts ned. Det här innebär att det inte går att fastställa att det var en brottslig händelse och därmed betalar försäkringsbolaget inte ut någon ersättning för den skadade hästen.

Hästägaren kan dock driva ärendet som ett civilt mål och riskera att stå för stora rättegångskostnader.

Detta var hundens första attack och den placerades om efter att den attackerat hästen. Hundägaren går helt fri från händelsen.

I veckan skadades en häst på Ekerö utanför Stockholm så allvarligt att den fick avlivas efter att ha jagats av en lös hund.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

#vetzoo #hundfoder #rabatt #kampanj #tävlingDet här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.