Sommarskräck!

Sommarskräck!

En artikel av Ginger Sundin Hallgren

Den 11 augusti 2004 var jag ute och promenerade med min Jack Russell Ginnie i Huddinge. Klockan var ungefär 11.00 och värmen hade nu letat sig upp till 27 grader. Jag hade stått en stund i skuggan bakom ett höghus för att pusta ut en aning, när jag svängde in på en annan väg. Den var full med parkerade bilar längs trottoarerna.

Det första jag såg var en kvinna komma gående från andra sidan gatan mot sin bil som stod närmast mig. Hon öppnade sin bagagelucka och jag hörde hur hon började prata med en lite annorlunda röst, en sådan man har när man pratar med barn eller en hund. Jag blev en aning förbryllad och kunde inte sluta titta.

Döm om min förvåning när jag såg en framtass som rörde sig uppåt från bagageutrymmet. Det var en rottweilervalp som hade legat på rygg i skuffen innan ägaren kom och öppnade! Att en valp ligger med uppsträckta ben kan tyda på att den hade haft kramper. Den hade alltså inte suttit i en kombibil. Nej, den låg instängd i totalmörker med minimalt med luft och utrymme. Och med solen gassande…

Fullständig chock

Jag blev stående några sekunder innan chocken av synen av hunden släppte så pass att jag fick mål i mun. Skakig och frustrerad med stark hjärtklappning skyndade jag mig fram för att tilltala henne. I samma stund kom ett par kvinnor med sina hundar också fram och de såg lika upprörda ut som jag kände mig.

Det visade sig att de två hade sett kvinnan med valpen vid bilen tidigare på morgonen. De hade i sin tur fått höra av två äldre kvinnor att de hade reagerat på ljud inifrån bilen. Tyvärr hade inte de äldre kvinnorna haft tid att stanna.

Uppläxning

”Men vad har du där?” sa jag och min röst kändes nästan som om den vore någon annans. Jag var så upprörd. Hon svarade snabbt, glatt och stolt: ”Det är min lilla valp”. Jag fann mig själv med hakan nere vid bröstkorgen. De andra kvinnorna var nu riktigt frustrerade och skrek åt henne att genast ta ut valpen ur bakluckan.

Hon lyfte ur den lille hanvalpen som bara var cirka tre månader gammal. Han började på en gång att krypa längs bildäcken där det fanns skugga. Kvinnan tände då en cigarett och betedde sig som om det där var väl ingenting att hetsa upp sig för, istället för att hjälpa sin valp!

Hunden lät inte på något vis och betedde sig som en vuxen hund som tävlar i momentet ”kryp”. Vi sa åt henne att springa in och hämta vatten från ett höghus där hon för tillfället var för att trappstäda. Hon var anställd av ett städbolag som i sin tur hyrde ut henne till det kommunala bostadsföretaget, skulle det visa sig senare.

Frustrationen

Under tiden sa en av kvinnorna att vi egentligen bara skulle ta valpen därifrån så hon inte kunde sätta in den i bilen igen. Men det slog vi snabbt bort, jag kunde inte ta hand om den eftersom jag hade Ginnie och de andra två kom på att då skulle vi själva göra oss skyldiga till ett brott. Och även om vi skulle ha räddat valpen från den ägaren, så kunde inte någon av oss ha haft den hos sig hemma. Det skulle ha märkts ganska snabbt av omgivningen. Men det var så upprörande att behöva bevittna ett sådant här djurplågeri och nonchalans, att vi ändå var i de tankarna…

Oengagerad

Vi hällde vatten på den medtagna valpen och såg till att den befann sig i skuggan vid höga häckar. Han orkade inte dricka själv, så vi fick i det närmaste uppmana ägaren att hjälpa sin valp med det. De två kvinnorna var efter en stund tvungna att gå till sina arbeten, men jag kunde inte släppa händelsen. Då skulle jag ju ha svikit den lille valpen som visade sig heta Bonzo.

Jag sa till henne att man inte får lämna en hund kvar i bilen när det är så pass varmt som det var. Då sa hon att hon visste det, men att hon brukade lämna valpen i bilen då hon jobbade för hon ville inte lämna hunden ensam hemma! Dessutom sa hon till mig att hon lämnade fönstrena öppna och att valpen kunde röra sig fritt i bilen…

Jag såg att framrutorna var nerdragna cirka 7 centimeter, (vilket inte har någon effekt alls när graderna i bilen ligger på närmare 50 eller mer). Jag hade också tittat in där hunden ”förvarades” och sett att valpen inte kunde ta sig ifrån bagageutrymmet. Det var första lögnen.

Drog en ”historia”

När jag frågade henne varför hon tog med valpen till en arbetsplats mitt i sommaren, så sa hon att hon hade en äldre schäfertik hemma som inte gillade valpen och hon litade inte på den. Det lät märkligt. Hur sjutton kunde hundarna leva tillsammans hemma då, kan man ju undra. Jag tror det var andra lögnen. Jag ställde också frågan var hon bodde och hon sa att hon bodde i Eskilstuna! Min hjärna räknade snabbt ut att med full arbetstid, lunchavbrott på en timme och restid fram och tillbaka, så var den äldre hunden alltså hemma ensam mellan 12 och 13 timmar…

Det var något med den valsen som inte stämde. Eller så hade hon en hund till som fick lida ensam hela dagarna, vad vet jag. Vid den här pratstunden så hade jag lagt band på min röst för jag ville ha mer information och då går det inte om man är alltför upprörd. Hur det nu kom sig så sa hon faktiskt sitt namn, men det visade sig senare att det var lögn nummer tre. Jag försökte luska reda på vilken uppfödare hon köpt hunden av, men se det gick inte. Där var det stopp. Hon sa bara att det var någon i Sörmland, hon ”kom inte ihåg det”. Lögn nummer fyra.

Uppföljningen

Nu var jag ju tvungen att se till att hon inte satte in valpen där igen och jag sa till henne att jag inte tänkte gå därifrån utan att det verkligen blev så. Då ringde hon en ”kompis” (troligen städbolaget) för att fråga om hunden kunde vara där under resten av dagen. Jag stod kvar och lyssnade och följde upp det hela.

En av kvinnorna som också sett händelsen tidigare hade nu kommit tillbaka. Hon hade ringt dåvarande Bilregistret och tagit reda på vem bilen tillhörde. Det var riktigt att kvinnan bodde i Eskilstuna, men hon hade ett helt annat namn. Hon hade även ringt fastighetsbolaget som hon trodde att kvinnan arbetade för och det stämde.

Nåväl, kvinnan satte valpen i baksätet och åkte iväg med några väl valda ord från mig.

Upprörd promenad

Ginnie och jag stod kvar ett tag tillsammans med vittnet innan vi släntrade hemåt i sakta mak. Jag skakade fortfarande av upprördhet och kände mig så oerhört ledsen över att en människa kunde bete sig så här och ändå svara glatt och stolt på frågan om vad hon hade i bilens bagagelucka. Hon förstod inte allvaret eller så brydde hon sig inte.

Min kväll var förstås förstörd av förmiddagens hemskhet och synen av den lille Bonzo spelades upp framför mina ögon hela tiden. Jag var okoncentrerad och glömde att äta. Sömnen blev till en mardröm som tornade upp sig mot en mörk himmel som bakgrund.

Plågad

Dagen efter kändes likadan som natten och på kvällen polisanmälde jag händelsen. Jag vägrade att släppa detta övergrepp vilket var det enda rätta att göra – för hundens skull. Jag sa också att jag var villig att betala depositionsavgiften om hunden skulle bli omhändertagen.

Skakigt värre

Jag blev några månader senare kallad till Tingsrätten för förhör. Den kvinna som hade ringt städbolaget var även kallad, likaså en veterinär (per telefon) som skulle uttala sig om hunden varit utsatt för ett otillbörligt lidande.

Kvinnans yttrande

• Den åtalade kvinnan uppgav i rätten att det inte var hennes hund och att hon hade hjälpt en kompis att ta hand om den. Till mig och vittnena hade hon sagt att det var hennes egen.

• Hon ljög även om tiden som hon kom till parkeringen och hur länge hunden suttit där. Det fanns ju fem vittnen till händelsen…

• Hon sa att hunden var trött efter en ”långpromenad” och att den därför var sömnig när den kom ur bilen. Tyvärr var den så påverkad att den inte orkade göra något själv för att kunna dricka.

• Nästa lögn var att det fanns vatten i bagageluckan. Det gjorde det inte eftersom hon fick springa in och hämta när valpen togs ut.

• Hon vidhöll att hon inte uppfattade att hunden var påverkad av värmen och uppgav att hon lät valpen uträtta sina behov. Det var vi fler som såg att så inte skedde.

• Hon hade i efterhand tagit bilder på sin bil för att lämna till rätten vid förhöret, där rutorna var nervevade och ett av baksätena var framfällt så att det skulle se ut som om hunden kunde röra sig fritt i bilen. Det stämde inte heller. Och även om så vore fallet, så hjälper det inte ett dugg en stekhet dag. Hon hade haft flera månader på sig att fabricera bilderna.

• Sista lögnen var när hon sa att hon tidigare haft hund själv och att hon inte trodde att Bonzo skulle fara illa av att vara instängd i den varma bilen. Till mig sa hon ju att hon hade en annan hund som väntade där hemma!

Vittnet

Kvinnan som blev kallad till rätten sa att den aktuella dagen var mycket varm och luften stod helt stilla. Hon berättade att hon sett den åtalade sitta i en bil med hundvalpen i knäet. Ägaren hade pratat rart med den och hällt lite vatten över hundens huvud. Hon sa något i stil med: ”Stackars liten som fått vara ensam så länge”. Där föll hon ju på eget grepp med de orden, enligt mig.

Vittnet gick därifrån, men kunde inte släppa det, hon kände att något var fel. Hon gick tillsammans med sin granne tillbaka efter en stund för att kolla upp det hela och det var då jag stod där. Hon berättade att hunden inte brydde sig om oss eller de tre hundarna som vi hade med. Valpen varken flåsade eller hässjade. Veterinären som vittnade förklarade sedan att den kunde vara så medtagen att den inte orkade göra ens det. Vittnet sa även att det bara fanns en liten springa på några centimeter mellan bagageluckan och resten av bilen, och att bilen stod parkerad mitt i solen.

Veterinärens utsaga (citat):

”XX” har i huvudsak uppgivit: Att lämna en hund i en bil som är placerad i solen när det är 25 grader i skuggan är förenat med direkt livsfara för hunden så snart det är fråga om mer än bara en mycket kort stund. Det finns ingen exakt bedömning av hur länge en hund klarar av att vistas i en bil under sådana förhållanden men redan efter tio minuter kan det bli farligt för hunden och sedan ökar risken ju längre tid som går. Att en hund som varit instängd i en varm bil inte hässjar och inte söker kontakt när den släpps ut utan är trött och slö tyder på att hunden inte mår bra. Att hunden inte hässjade kan tyda på att den mådde för dåligt för att orka göra det. Skulle någon ha berättat för henne om de symtom valpen företrädde i detta fall skulle hon ha tagit det mycket allvarligt. Varför den aktuella hunden betedde sig som den gjorde kan hon dock inte med säkerhet uttala sig om. Det behöver inte ha berott på värmen utan skulle ha kunnat bero på att hunden var sjuk sedan tidigare”.

Tingsrättens bedömning

Jag beskriver kort: den åtalade förnekade att valpen var instängd i bagageutrymmet och att bilen stod i solen. Rätten fann oss vittnen som trovärdiga och våra berättelser vann stöd av varandras. De fann det styrkt att valpen varit instängd och att värmen i bilen måste ha varit stark.

Det slogs även fast att valpen varit utsatt för lidande som varit otillbörligt. De tyckte att ägaren måste ha förstått att temperaturen skulle bli ohälsosamt hög och genom att trots detta lämnat valpen har hon utsatt den för det otillbörliga lidandet.

Men rätten ansåg inte att hennes oaktsamhet var grov och att åtalet för djurplågeri skulle ogillas. En nämndeman var skiljaktig och ville att det skulle bedömas som grovt oaktsamt. Åtalet för djurplågeri var därmed styrkt och påföljden borde bestämmas till 30 dagsböter.

Domen föll 17 januari 2005: ”Åtalet ogillas”.

Du kan göra skillnad

Hjälp mig med flera med att agera när du ser något liknande. Håll ögon och öron öppna, sök med blicken in i bilar på parkeringar och dylikt. Vi måste få ett slut på dessa hemska händelser som upprepas varje vår och sommar.

Upplys hundägare genom att skriva artiklar, prata med andra, sprid varningar på nätet, gör vad just du kan för att motverka detta och hjälpa hundarna.

Skulle du se en hund i en bil som mår dåligt, så är det inte ett brott att slå in rutan för att rädda hunden från värmeslag och död. Det är bra om man ringer polis först, men drar det ut på tiden med att de kommer, så agera! Det är faktiskt brottsligt att inte göra något…

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.