Din hund blir deprimerad av övervikt

Vi översköljer våra djur med gos, godis och mat. Övervikten bland husdjur ökar och det finns det stora hälsorisker med. Följden av för mycket mat är att de blir att din hund blir deprimerad.

Precis som vi människor så har hundarna börjat bli överviktiga, vi ger hunden allt mer hundgodis och för lite motion. Vi människor mår inte bra av att vara överviktiga och det är precis likadant med våra hundar, hunden blir ledsen och deprimerad av att vara överviktig.

Visste du att när en hund äter ett tuggben är det ungefär samma sak som att en människa skulle sätta i sig 7 kanelbullar i ett svep1 . Med det i åtanke är det enklare att förstå att godbitarna man belönar sin hund med kan vara en otjänst på sikt.

Överviktiga hundar kan drabbas av i stort sett samma allvarliga sjukdomar som överviktiga människor – depression, diabetes, ledproblem, hjärtproblem, cirkulationsrubbningar, sämre immunförsvar och leversjukdomar. Orsaken till övervikt hos hundar är i de allra flesta fall att hunden får i sig för mycket kalorier i förhållande till hur mycket den förbrukar.

Förutom psykiskt lidande kan också övervikten få en del fysiska komplikationer. För hundar men också för katter kan övervikten leda till ledbesvär. Allra värst är det för hundraser som redan har problem med sina leder från födseln.

Vad spelar det för roll om hunden är lite mullig? Jo, den får svårare att röra på sig, undviker till exempel att springa och att gå i trappor. Förr eller senare får hunden problem med försämrad livskvalitet, tidigare utveckling av kroniska sjukdomar och ett förkortat liv. Tunga raser löper också större risk för avslitna korsband och traumatiska skador.

På djursjukhuset i Jönköping kan hundar och katter gå ett bantningsprogram.

Nyckeln till en sund hund är det vanliga mantrat – lagom mat i kombination med motion. Bullar, kakor och smörgåsar är totalt tabu och helt onödigt. Ge hellre något hundgodis som belöning. Ta hjälp av en bra foderförsäljare med vilket foder som passar bäst till just din hund. De flesta foderförpackningarna rekommenderar hur stor dosering olika hundar behöver.

Att gå ner i vikt kan vara en utmaning. Vid svår övervikt bör en veterinär kontrollera hunden innan bantningen inleds.

Undvik att hunden drabbas av övervikt genom att:

  • Byt ut tuggben mot morötter
  • Blöt torrmaten för en större mättnadskänsla
  • Öka motionen gradvis
  • Byt till lågkalorifoder
  • Byt ut godis och ”människomat” mot lågkalorigodis
  • Gör en sex månaders dietplan
  • Få råd av en veterinär

Källa: Bohuslänningen

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.