Angående valpen utanför Falköping – En hund är en kamrat

Angående valpen utanför Falköping 

En hund är en kamrat

Tidigare räknade man bara med djurs fysiska miljö och välbefinnande då man avgjorde vad som var plågsamt. Idag är det allmänt accepterat att man ska sköta djur på ett sätt så att de inte plågas, vare sig fysiskt eller psykiskt. Det psykiska tillståndet utgår från varje djurarts egna behov och när man bryter mot dessa behov så medför det ett lidande som är väl i klass med fysiskt plågande. Djurskyddslagen och Jordbruksverkets rekommendationer är utformade även med hänsyn till detta.

Gamla tiders hundhavande där en hund var ett verktyg för exempelvis jakt, har visat sig ofta vara psykiskt plågsamt. Att hunden skulle jaga bättre har också visat sig vara fel. En hund som trivs och sköts om blir till och med bättre medhjälpare i jakten.

Ensamhet

Hundvalpar har ett behov av skydd från de sina. Det finns inprogrammerat i deras gener och beror på att de inte kan skydda sig själva. Hos naturligt levande djur är instinkten att skydda sina valpar bland det starkaste man kunnat mäta. Ett hondjur reagerar omedelbart på ljud från sin avkomma. En ensam unge gnäller och piper för att modern ska komma till skydd. Av den här anledningen får man inte lämna en valp ensam, mer än mycket korta stunder.

Isolering

Att vara isolerad från sociala kontakter är mycket plågsamt. Det används ju som det starkaste straffet när det gäller kriminella personer. Sociala djur, exempelvis hundar, har ett stort behov av kontakt. Allra helst valpar är känsliga för att bli isolerade och inte kunna känna att någon är i närheten. Tillfredsställs inte kontaktbehovet medan en valp är liten så kommer den att fortsatt ha behov av att söka sig till andra hundar och människor när den är vuxen. Otillfredsställda behov försvinner inte.

Hjälplöshet

Att inte kunna påverka sin situation kan medföra det man kallar för inlärd hjälplöshet. Experiment har visat tydligt att när försöken misslyckas att ändra en situation man inte vill vara i, upphör man så småningom att ens försöka. Man blir hjälplös och det kan medföra en mängd problembeteenden och räknas som ett stort lidande. Bland annat sätts immunförsvaret ned och livslängden förkortas. Experimenten gjordes på hundar.

Psykisk välfärd

Numera uppmärksammar de flesta som arbetar som djurskyddsinspektörer inom länsstyrelsen djurs psykiska välfärd. Det finns stöd i Djurskyddslagen och i Jordbruksverkets bestämmelser och rekommendationer om vad som kan vara psykiskt djurplågeri och dit hör bland annat att lämna en valp ensam, isolerad och utan möjlighet att kunna påverka sin situation.

Anders Hallgren

http://www.andershallgren.se

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

3 svar på Angående valpen utanför Falköping – En hund är en kamrat

  1. Britt-Marie Brevik skriver:

    detta är vansinnet har någots gjorts för att hjälpa valpen. blir ursinnig på sånna människor ska inte ha hund. vad har vi för skydd för våra djur egentligen när inget görs. hoppas . skäms myndigheter som inget gör för den lille. jag vill se att valpen får hjälp.

  2. Lena Danielsson skriver:

    Jag hoppas verkligen att myndigheterna eller allmänheten stoppar detta! Vad är det för empatilös människa som gör så här? VARFÖR plåga ett djur på detta sätt? Vad är det för fel på folk? Vem säljer en valp till en sådan människa?

  3. 77711n skriver:

    Gillar särskilt påpekandet om djurinspektörernas ansvar att känna till elementär omsorg om valpars m fl flockdjurs behov av omsorg i flocken. Den inspektör som låtit denna situation passera utan åtgärd bör granskas o motivera sig för vidare bedömningar o allmänna kunskaper resp insikter i djurskyddslagen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.