60 år sedan rymdhunden Laika flög mot stjärnorna

För 60 år sedan sköt rymdforskare upp gatukorsningen Lajka i kretslopp runt jorden. Hon var den första levande rymdpionjären och bevisade att levande varelser kan vistas utanför jordens atmosfär. Enligt de sovjetiska rymdmyndigheterna klarade hon sig en vecka i kapseln. I själva verket dog rymdhunden av hettan och stressen efter bara några få timmar.

Planen var dock att Laika skulle ha en någorlunda behaglig vistelse i rymden. Av den anledningen hade man ordnat temperaturreglering och ventilation med hjälp av en fläkt.

Laika hade även syre, mat och vatten som skulle räcka en vecka. Vid uppskjutningen steg Laikas puls från 103 till 240, vilket inte var oväntat.

Det tog dock tre gånger längre tid än förväntat innan pulsen var nere på normal nivå, och det var det första tecknet på stress.  Trots det åt hon och hade avföring under de första varven. Det stod dock snabbt klart att något var fel.

Temperaturregleringen fungerade inte som den skulle, och det blev över 40 grader varmt i kabinen. Det var mer än Laika klarade av, och hon dog fem till sju timmar efter uppskjutningen, skriver illvet.se

I november 1957 skickades Sputnik 2 upp i omloppsbana runt jorden. Uppskjutningen var en stor framgång för Sovjetunionen i rymdkapplöpningen mot USA och gjorde rymdhunden Lajka världsberömd.

När det efter någon dag avslöjades att det inte var tänkt att hon skulle återvända till jorden vid väckte det stor uppståndelse i världspressen.

Från sovjetiskt håll hette det länge att Lajka mötte döden i rymden smärtfritt och stilla efter en vecka i bana runt jorden.

Men i själva verket dog det stressade djuret efter bara några timmar i den överhettade kapseln.

Det avslöjade den ryske forskaren Dimitri Malashenkov vid en stor rymdforskningskongress i Houston för drygt 15 år sedan.

Laika var herrelös när hon fångades in i Moskva och valdes ut för att blir kosmonaut.

Som ett led i träningen inför rymdfärden hölls hon under långa perioder i allt trängre burar för att hon skulle vänja sig vid små utrymmen.

När hon slutligen stoppades in i den lilla rymdkapseln och sköts upp i rymden fanns mätinstrument utplacerade på hennes kropp.

Från marken kunde forskarna se hur pulsen skenade och sjönk och hur temperaturen i kapseln steg. Efter fem till sju timmar upphörde livstecknen, enligt Dimitri Malashenkov.

Kapseln med den döda hunden snurrade sammanlagt 2570 varv runt jorden innan den slutligen återinträdde i jorden atmosfär och brann upp den 4 april 1958.

En världens kändaste hundar – Lajka! I dag är det 60 år sedan hon skickades upp i Sputnik 2 som första däggdjuret någonsin att gå i bana runt jorden. Lyssna på rymdexperten Sven Grahn på Nyhetsmorgon här

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.