Ett 50-tal hundar skickades upp i rymden i Ryssland

Sovjetunionen skickade under 1950- och 1960-talen upp flera hundar i rymden. Rymdresorna som hundarna gjorde var för att studera hur levande organismer påverkades av rymdresor innan den första människan skickades ut i rymden.

Det är inte bekräftat hur många hundar som ryssarna skickade genom atmosfären eftersom många av uppdragen var hemliga.

Militärhistorikerna Colin Burgess och Chris Dubbs menar att omkring 70 hundar deltog i de ryska uppdragen. En del av hundarna användes flera gånger, och och man kan gissa på att cirka 50 olika hundar deltog i rymdkapplöpningen mellan Sovjetunionen och USA.

Ryssarna använde sig av hundar medan amerikanerna använde apor i sina rymdexperiment. Hundarna i Ryssland plockades från Moskvas gator och ansågs vara väldigt tåliga eftersom de levde på gatan.

De flesta av hundarna i Ryssland klarade faktiskt av rymdresorna och återvände oskadda till jorden, medan man uppskattar att ca 17 rymdhundar miste livet på grund av explosioner strax efter starten eller under återinträdet i atmosfären.

Foto: https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=793939

Den mest kända av de sovjetiska rymdhundarna var tiken Laika, som skickades upp med rymdfarkosten Sputnik 2 1957.

Den 3 november 1957 blev rymdhunden Laika den första levande varelsen att skjutas upp i rymden, men bara timmar efter den lyckade starten medgav de ryska myndigheterna att Laika aldrig skulle återkomma till jorden. Hon skulle dö en skonsam död av förgiftad mat en vecka efter uppskjutningen.

Man pratade om en succé och hunden Laika kallades för hjälte i all media världen över, vad allmänheten inte visste var att gathunden Laika dog av överhettning och stress redan bara några timmar efter starten. Detta avslöjande kom för bara några år sedan.

Idag känner flera av ingenjörerna bakom uppskjutningen skuldkänslor över hundens fruktansvärda lidande och död. Redan tre veckor innan uppskjutningen stängdes Laika in i en box som gradvis krymptes tills den var i rymdfärdsstorlek. Laika snurrades i centrifug för att vänja sig vid g-krafterna vid start. Hon utsattes för buller liknande rymdkapselns. Laika var tvungen att leva med blöjsäck och elektroder på hela kroppen. Hon utfodrades med speciell rymdmat, en geléartad näringsblandning och vatten i samma konsistens.

Kan man kalla detta succé eller var det ett totalt misslyckande med hunden som dog av stress i den över 40 grader heta rymndkapseln som sedan störtade till jorden och brann upp.

Källa: Världenshistoria.se

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.