I somras godkändes de två första ekipagen med brukare och assistanshund för psykisk hälsa av Svenska brukshundklubben. Ytterligare ett tiotal ekipage är under utbildning.
För att komma igång med processen kräver Svenska brukshundklubben, SBK, ett läkarintyg som styrker en psykisk ohälsa som är permanent. Hittills har det bland annat handlat om personer med autism, ADHD, posttraumatiskt stressyndrom och social fobi.
– I de flesta fall hittills utbildar förarna själva sina hundar, säger Emmelie Reinson ansvarig för assistanshundar på SBK till SVT.
Läs också om Teo som kunde gå tillbaka till skolan efter 2 års frånvaro tack vare hunden Juni – Hon är som en liten tankstation och tar bort stress och ångest
OLIKA TYPER AV ASSISTANSHUNDAR
Servicehund – hjälper en person med fysisk funktionsnedsättning exempelvis med att hämta och lämna saker eller stänga dörrar och skåp.
Signalhund – assisterar en person med hörselskada genom att uppmärksamma brukaren på ljud som brandlarm, varningslarm eller telefonsignaler.
Alarmerande servicehund för diabetes och epilepsi – Om brukaren har diabetes kan hunden larma om blodsockernivån blir för hög eller för låg. Om brukaren har epilepsi kan hunden hämta hjälp vid ett anfall.
Psykisk hälsa-hund – har en lugnande inverkan på brukaren och kan vara ett stöd till exempel när brukaren handlar eller reser med allmänna transportmedel.
När assistanshunden är i tjänst ska den bära Svenska Brukshundklubbens tjänstetäcke och föraren ska ha tillhörande legitimation. Täcket och legitimationen är garantier för att hunden har genomgått en utbildning som är kvalitetssäkrad av SBK.
Källa: Myndigheten för delaktighet
DOG NEWS Sveriges största hundblogg