Spannmålsfri fodertrend ska främja god hälsa hos hunden

Alla hundägare strävar efter att ge sina fyrbenta kompisar det bästa – alltifrån daglig omvårdnad till aktiviteter och naturligtvis massor av kärlek. Fodret är inget undantag; hundmat följer samma trender som maten för oss människor. Att reducera eller eliminera spannmål från kosten är en av de stora och populära diet-trenderna för oss människor – och detsamma gäller för hundar. 

Många människor vittnar om att de fått en positiv effekt av att minska andelen spannmål i maten. Genom minskat intag av vitt bröd och vetemjölsprodukter upplever många att de har minskat i vikt. För vissa har också känslan efter måltiden varit bättre om intaget av spannmål är lågt – minskad känsla av svullnad, mindre gasbesvär etcetera.

Förebyggande genom näring

Spannmålsfri mat har ett antal positiva effekter även på hundens hälsa och välbefinnande. Ett foder som inte innehåller spannmål är mer säkert ur överkänslighets- eller allergisynpunkt – då spannmålsfritt foder är garanterat glutenfritt och även fritt från andra proteiner som förekommer i spannmål. Överkänslighet/allergi kan yttra sig som klåda, gaser, lös avföring med mera.

– Resultatet av att använda spannmålsfritt hundfoder är bland annat förbättrad tarmfunktion hos hundarna, förbättrad motståndskraft och allmänhälsa och helt i enlighet med Brit Cares grundläggande filosofi kring djurmat – förebyggande genom näring. Det här är en av anledningarna till att ett brett sortiment av Brit Care Lax & Potatis skapades, säger Gitte Schoormans på VAFO Sverige.

En stor fördel med spannmålsfri hundmat är dess positiva inverkan på hundens kroppskondition och vikt. Optimal vikt och fysisk kondition anses vara de största indikatorerna på god allmänhälsa och två av de faktorer som påverkar förekomsten av sjukdomar.

Vad menas med spannmålsfritt foder?

Spannmålsfritt innebär att man utesluter alla spannmål i hundfodret.  Som spannmål räknas i första hand vete men även korn, råg, havre, majs och ris. För glutenintoleranta är det ett välkänt faktum att ris klassas som naturligt glutenfritt varför just detta spannmål anses som säkert. Det som kan förorsaka en reaktion hos hunden som äter ett foder med spannmål är närmare bestämt proteinet i spannmålet. Ofta förväxlas symptomen på glutenintolerans och veteallergi men dessa två problem har olika grundorsaker och måste också behandlas på olika sätt. Hos hund är glutenintolerans relativt ovanligt. Däremot är allergi mot i första hand vete mer vanligt förekommande. Genom att eliminera spannmål ur kosten elimineras också risken för vilken gluten-relaterad reaktion som helst.

Alternativa kolhydratkällor

En del av kolhydratkällorna i vår kost består av till exempel potatis och frukt. Vissa tror att hundar inte kan smälta potatis, särskilt potatisstärkelsen. Det är dock inte sant. En hunds matsmältningskanal innehåller tillräckligt med enzymer för att smälta stärkelse och hunden är således väl rustad för att ta upp stärkelse ur fodret. Potatisstärkelsen har dessutom en mycket hög smältbarhet för hunden.

Potatisstärkelse är också intressant genom att en betydande del av den kristalliseras i processen vid tillverkningen. Kristallerna rensar sedan effektivt hela matsmältningsapparaten och försvårar därmed för tillväxt av patogena bakterier vilket i sin tur stärker immunsystemet – kroppens förmåga att motstå olika sjukdomar.

Spannmålsfri hundmat är ofta förknippat med positiv inverkan på:

  • Matsmältningsapparatens funktion
  • Betydande minskning av diarré
  • Minskad mängd avföring och förbättrad avföringskvalitet
  • Frisk hud
  • Förbättrad pälskvalitet och färg
  • Förbättrad andedräkt
  • Förbättrat matintag även hos mer kräsna hundar

Matsmältningsapparaten och huden utgör två viktiga delar i hundars immunförsvar. Genom att stärka dessa två kan allvarliga sjukdomar förebyggas och hundens hälsa förbättras.

–  Kvaliteten hos hundmat hänger samman med hundens allmänna hälsotillstånd. Brit Cares glutenfria lax- och potatisfoder uppfyller de högsta kraven på kvalitet tack vare dess mycket positiva påverkan på hundens immunförsvar, motståndskraft och allmänhälsa. Ett minskat intag av spannmål är för närvarande en av de mest moderna och hälsosamma diettrenderna för hundar, säger Gitte Schoormans.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.