Drygt 30 hundar har förgiftats på sydkusten

Dussintals hundar har under hösten förgiftats och många också avlidit i det svensktäta samhället La Campana, i Nueva Andalucía. Rädslan har spridit sig bland de boende. Många vågar inte rasta sina hundar i området.

Tidningen Sydkusten informerade om förgiftningarna första gången 5 oktober. Först misstänktes att någon eller några illvilliga medvetet spridit gift. Senare ryktades om att det varit en kommunal insektsbekämpning som gått över styr.

En av dem som drabbats av förgiftningarna är Peter Höök, vars hund är en av de som insjuknat. Det totala antalet är oklart, men uppges röra sig om mer än 30 djur.
– Min hund klarade sig tack och lov och är nästan helt återställd.

Det är inte enbart i Sverige som folk sprider ut gift till hundar

Illvilliga förgiftningar av hundar och katter är tyvärr vanliga på kusten. Förra året ertappades en brittisk man som spred förgiftad mat på platser i Nueva Andalucía som frekventeras av hundar. Peter Höök menar dock att de senaste förgiftningarna är av annan art.
– Samtliga förgiftningar i la Campana har skett vid specifika områden, kring sopanläggningar, parker och lekplatser.

En veterinärklinik menar att okontrollerad insektsbekämpning lett till ett flertal dödsfall av djur på olika platser. Förra året ska exempelvis alla änder i dammen vid kongresspalatset i Estepona ha dött.

Veterinären Dr. André på Pointer Clinic fick vårda en av de drabbade hundarna akut:
– Hunden anlände med symptom på att ha förgiftats av insektsmedel. Den hade både diarré, kräkningar, svårigheter att andas samt låg hjärtverksamhet. Standardbehandlingen är atropin, valium och kortison, stora mängder vätska som ges med dropp samt medel som buffrar giftet i magen. Efter några dygn på kliniken kunde denna hund återvända hem, men den kan ha fått permanenta neurologiska skador.

Dr. André betonar att vid förgiftning måste hunden behandlas så fort som möjligt.
– Möjligheten att rädda hunden hänger till stor del på hur snabbt den kommer till en veterinärklinik, skriver Sydkusten.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.