Hundmässan 2017 – en sammanfattning om Medi-Tec´s arbete

För tredje året i rad var Medi-Tec inbjudna till Svenska Kennelklubbens hundmässa för att i ”Café Hundsnack” berätta om sin forskning, och vad man i dagsläget kan göra för att undvika pälsdjursallergi. På mässan deltog ca 30 000 personer och över 8 000 hundar.

– Vi informerade om hur Medi-Tec utvecklar produkter och lösningar för att allergiker och pälsdjur skall kunna vistas tillsammans, samt gjorde en uppdatering om vårt vaccin mot pälsdjursallergi, våra allergen- och allergiprofiltester samt våra allergenminskande hudvårdsprodukter. Vi kom, under mässdagarna, i kontakt med flera personer som blivit hjälpta av våra produkter. Några berättade att de tack vare Allergenius®specialschampo- och balsam har kunnat ha kvar sin hund, trots att allergi uppkommit i familjen. Dessutom har hundarna fått en friskare hud och päls. Fantastiskt roligt tycker vi! säger Bo Karlstedt, Medi-Tec.

Aktuella allergen- och allergitester

– På [www.allergenius.se%20]www.allergenius.se finns vårt allergentest som ger svar på hur mycket allergen hunden har. Hittills har vi testat cirka 700 hundar. Resultaten visar, liksom tidigare publicerade studier, att det är avsevärt större skillnad mellan individuella hundar än mellan olika raser. Med hjälp av testet kan man söka efter en hund som har låga mängder allergen. I dagsläget testar vi för tre av hundens sex allergen, det vanligaste allergenet Can f 1, samt Can f 2 och Can f 3 (läs mer här ). Senare kommer vi införa test för flera allergen, berättar Bo Karlstedt.

Inom några månader beräknas även Medi-Tec´s allergiprofiltest för människor finnas tillgängligt. Med hjälp av testet kommer man att kunna se vilket, eller vilka, av hundens sex olika allergener man reagerar mot.
Detta ger möjlighet för en allergisk person att hitta en hund, eller valp som har låga nivåer av exakt det, eller de, allergenerna man själv reagerar mot.
Man kan därmed minska riskerna för allergiska reaktioner (dock skall man veta att det aldrig helt går att eliminera riskerna för pälsdjursallergiska personer att vistas tillsammans med pälsdjur).

– Analysmetoden är i stort sett klar i laboratoriet och vi jobbar nu med provtagningsmetoden. Vi siktar på att tillhandahålla både ett gör-det-själv-test kit som man använder för att själv ta ett litet blodprov i fingret, som man sedan skickar in till oss för analys, samt att kunna ta blodprov via provtagningscentraler som finns på sjukhus och husläkarmottagningar.

Allergenminskande produkter

Forskning visar ett tydligt samband mellan skötseln av hundars hud, och hur allergiframkallande de är. Därför har Medi-Tec utvecklat Allergenius®Specialschampo som effektivt tvättar bort allergener (upp till 97%), och samtidigt är mycket milt för att bevara hudens naturliga fettlager.

Schampot har återfuktande egenskaper och PH 6–7 som är lämpligt för att inte störa hudens PH balans. Produkten innehåller ingredienser som bygger upp och stärker hudbarriären i syfte att hunden skall få en frisk hud och päls, samtidigt som det fördröjer att nya allergener återbildas. Specialschampo- och balsamet har även visat sig hjälpa hundar med allergi, att få minskat kliande och en lugnare hud.

Att använda Allegenius specialprodukter är alltså ett vinnande koncept, både för hundar och för människor med allergi?

-Vi har sett att personer med lättare allergi blir hjälpta och ibland helt symptomfria. Men ju svårare allergi man har desto mindre chans att man blir hjälpt av att enbart tvätta hunden. Vi har också konstaterat att ej kastrerade hanhundar är svårare att tåla, för de allergiker som reagerar mot deras urin. Eftersom hanhundar ofta urinerar, skvätter de urin i pälsen och sprider allergen när urinen torkar. Genom att tvätta hunden regelbundet bidrar man dock alltid till totalt sett mindre spridning av allergen i den miljö där hunden vistas. Det är bra att vänja hunden vid att bli tvättad redan som valp och att man gör det till en trevlig och rolig rutin, säger Bo Karlstedt.

Vaccin mot pälsdjursallergi

-Vi har redan färdigt vaccin mot hund, katt och häst klart i vårt laboratorium. Nu söker vi efter finansiärer som är intresserade av att bota pälsdjursallergi, och som vill hjälpa oss att kunna påbörja de kliniska prövningar som krävs för att få läkemedelsverkets godkännande att använda vaccinet för behandling av människor.

I första skedet behöver vi 40Mkr för att genomföra en Fas I/2a studie. Därefter behövs det ytterligare 100-150Mkr för de vidare kliniska prövningar som krävs för att det skall kunna bli en godkänd behandling. Efter det att vi har medel tillgängliga tar det 5–6 år tills det kan användas för att behandla patienter inom sjukvården. Fram till dess att vi har fått fram tillräckliga medel fortsätter vi att förbättra vaccinet, säger Bo Karlstedt.

Medi-Tec bidrar även till att förbättra traditionell immunterapi

Samtidigt som Medi-Tec jobbar för nya effektivare behandlingsmetoder, hjälper de företag som tillhandahåller traditionell immunterapi att förbättra sina egna metoder och därmed göra de befintliga behandlingsmetoderna mera träffsäkra och tillförlitliga.

-Detta kan vi göra tack vare vår avancerade forskning och kunskap om allergener, samt möjligheter att testa olika individuella allergenkomponenter, avslutar Bo Karlstedt.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

 




Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.