Jägare sköt lösspringande hund – vad säger lagen?

En jägare i Halland sköt en lösspringande hund som han trodde var en förvildad katt, många upprördes över tilltaget, vad säger lagen?

Det var på annandag jul som en jägare i Halland sköt med hagelgevär mot det han trodde var en förvildad katt. Men det som misstogs för en katt var en hund som rastades av sin ägare. Det hela inträffade på jaktmarker i närheten av en återvinningsanläggning. Hunden träffades och skadades av några hagel, skriver ATL.

Det blev mycket starka reaktioner på internet och tidningens ATLs mest lästa artikel den veckan. Många reagerade över om man verkligen får skjuta en förvildad katt och hur ser det ut angående hundar, får man skjuta en hund?

Faktum är att en jägare får skjuta katter under vissa omständigheter, förutsatt att katten befinner sig på jakträtten och jägaren antar att den för övergiven eller förvildad. Jägaren behöver inte förvissa sig om katten när chipmärkning.

En jägare som ser en till synes övergiven hund på sin jaktmark får inte skjuta den. Däremot får jägare och markägare fånga in och koppla lösspringande hundar. Jägaren kan sen överlämna hunden till polisen eller försöka få tag i ägaren.

LAGEN OM TILLSYN ÖVER HUNDAR OCH KATTER

Övergivna eller förvildade katter

21 § En katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad, får avlivas av jakträttshavaren eller av någon som företräder denne. Inom tätbebyggt område krävs dock tillstånd av Polismyndigheten. Lag (2014:707).

Hundar

17 § Om en hund springer lös i ett område där det finns vilt, får jakträttshavaren eller någon som företräder honom eller henne ta hand om hunden. När detta har skett ska hundens ägare eller innehavare snarast underrättas. Om han eller hon inte är känd ska i stället Polismyndigheten underrättas. Om jakträttshavaren eller den som företräder honom eller henne inte vill ta hand om hunden, ska Polismyndigheten omhänderta hunden.

Kan inte hunden tas om hand, får Polismyndigheten avliva hunden, om detta är angeläget från viltvårdssynpunkt och försvarligt även med hänsyn till omständigheterna i övrigt. Lag (2014:707).

Lagen är tydlig och klar, som privatperson kan du ha rätt att skjuta en hund som rivit dina får. Men bara om bevisen är tillräckliga och hunden orsakat skada tidigare.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.