Veterinärkooperativ en framtidsmodell av djursjukhus i Sverige?

Det allt mer skenande veterinärkostnaderna fick några eldsjälar att starta facebookgruppen Veterinärkooperativetrobinhooddjursjukhus , ’gruppen har snart 2000 medlemmar som alla på ett eller annat sätt är beredda att jobba för att ett Kooperativt djursjukhus  skall bli verklighet.

Det började med att eldsjälarna fick höra att Strömsholms djursjukhus ville ha 5600 kronor för att avliva en liten toypudel efter klockan 19.

Detta fick dem att börja söka information på nätet och de blev bestörta över vad de upptäckte.  I en artikel stod det; veterinärbranschen har kapats av riskkapitalbolagen!!

Vid det här laget vet säkert alla djurägare hur det ligger till med prisökningen på djursjukvård. Det är snart omöjligt att ha djur om man inte är höginkomsttagare.

I Munkedals kommun fick en hundägare i december ifjol djurförbud på grund av att han inte haft råd med veterinärkostnaden för sin hund . Hundägaren hade inte pengar att gå till veterinären vilket resulterade i att hunden fick avlivas akut. Veterinären anmälde hundägaren som nu har fått djurförbud.

Gruppen Veterinärkooperativet Roobinhood djursjukhus vill vi göra något för att ge djurägare ett alternativ till de dyra klinikerna.

Det började som ett inlägg med ett räkneexempel på vad mycket man skulle kunna göra om t ex 2000 personer lägger 10 000 kronor var och öppnar ett kooperativt djursjukhus.

På lite drygt en månad har gruppen kommit en bit på väg med sina planer. Man skapar kontakter med kommuner och företagare. Man har också har haft diskussioner med några försäkringsbolag mm

Är du intresserad av att veta mer eller hjälpa till eller vill du också vara med och starta upp ett Kooperativt djursjukhus då skall du besöka facebookgruppen här

Folksam gjorde en analys av prisökningen i februari 2015 och en ny analys i september  2017 och analysen visar på flera problem skriver Folksam i sitt svar till initiativtagarna till ett Kooperativt djursjukhus. Dels de stora prisskillnaderna mellan de stora aktörerna på marknaden och de mindre veterinärklinikerna som under 2015 var ungefär 40% och dels att både kostnaderna och behandlingstillfällena ökar. De mindre klinikerna har även höjt sina priser under de åren för att minska glappet och i snitt har priserna ökat 22% under tiden februari 2015 till september 2017.

Det är inte bara i Sverige som prisen stiger i takt med att allt flera veterinärkliniker köps upp har prisen stigit med upp till 145%!!!

På fem år har veterinärpriserna stigit drastiskt i Finland, Svenskayle har grävt i webbarkiv och hittat prishöjningar på upp till 145 procent. Många berättar för media om hur priset på samma ingrepp stigit sedan den svenska veterinärkedjan Evidensia tagit över.

Det är så gott som omöjligt att göra en uttömmande granskning av veterinärpriser. Priserna varierar mycket beroende på faktorer som hur avancerad vården är, hur avancerad veterinärstationens utrustning är och vilka ingrepp man väljer att göra.

SvenskaYle har kollat upp tio privata veterinärstationers standardprislistor från 2011 och 2016. Av företagen ett i Tammerfors, ett i Vanda, tre i Åbo och fem i Helsingfors. Av de här stationerna ägs åtta numera av Evidensia. De företag som har granskats är sådana som verkat på samma adress de senaste fem åren och som hade en prislista med standardpriser publicerade på webben år 2011.

I granskningen kom man fram till att priserna stigit med upp till 145%, den största prisökningen är på borttagning av tandsten på hund, som år 2011 kostade 114 euro mot dagens pris på 211 euro. Ett ingrepp som många hundägare måste göra ibland flera gånger per år på sina hundar.

Priset på sterilisering av tik har gått upp med 62% och priset på kastrering av hund med 84%.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Veterinärkooperativ en framtidsmodell av djursjukhus i Sverige?

  1. Pingback: Robin Hood djursjukhus förverkligas

  2. Pingback: Idag startar försäljningen av nyttjanderätter hos Robin Hoods djursjukhus

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.