Se upp med Påskmaten som förgiftar hunden

Påsken är en tid för god mat, choklad och andra godsaker. Men tänk på att hålla undan alla godsakerna från hunden som inte mår bra av den feta och salta maten vi ställer fram till påsk. Vissa godsaker, som mörk choklad, är till och med livsfarliga. Njut av påsken och möjligheten att ägna extra tid åt att aktivera och mysa med din hund.

Under påskhelgen fylls våra hem av påskägg och chokladaskar och på ett ögonblick kan hunden knycka åt sig av kvarglömd mat och godis. Det kan vara frestande att ge hunden av resterna från påskbordet, men fet och salt mat kan leda till mag- och tarmproblem och även saltförgiftning.

Vill man unna hunden något extra till påsk så är det bättre att ge den ett tuggben – eller aktivera den på något sätt. Den kan få leta ett påskägg med en godbit i och få en extra promenad, gos och bus.

Vad är det på påskbuffén som är farligt för hundar? Choklad?

De flesta vet nog att hundar inte mår bra av att äta choklad. Var särskilt uppmärksam när det gäller mörk choklad som kan innebära livsfara. Den höga kakaohalten innehåller teobromin, ett ämne som är väldigt giftigt för hunden.

Oavsett vad hunden tuggat i sig är mängden varje hund klarar individuellt och beror på djurets storlek. En hund på 10 kg kan äta upp till 40 gram mörk choklad utan allvarligare konsekvenser. För den ljusa chokladen ligger gränsen runt 100 gram.

 • Hårda nötter 
  Hunden har heller inte förmågan att bryta ned nötter med skal på som kan fastna i hundens mag- och tarmkanal. Var extra uppmärksam med macadamianötter som anses vara extra giftiga för hund. Tänk också på att saltade nötter kan leda till saltförgiftning.
 • Fet och salt mat från påskbordet
  Om din hund får i sig för mycket salt genom att dricka saltvatten eller äta salt mat kan den drabbas av mag- och tarmproblem men även saltförgiftning. Det händer att vissa ger salt som kräkmedel till sin hund, vilket alltså kan vara direkt livsfarligt.
 • Vindruvor och russin 
  En klase vindruvor på påskbuffén ser fräscht och gott ut. Men kan orsaka akut njursvikt hos din hund. Samma gäller för russin.
 • Påskpynt
  Nyfikna och leksugna hundar kan utan tvekan sätta i sig fint påskpynt som små kycklingar och äggprydnader. Det kan leda till besvär i andningsvägarna, men också i magen. Om pyntet inte kommer ut den naturliga vägen kan det bli nödvändigt att öppna buken.Vilka symptom ska jag vara uppmärksam på?
   
  Hundar som inte vill äta eller dricka som vanligt ska man vara observant på. Generellt är det viktig att kontakta en veterinär om hunden verkar må dåligt.

Kontakta veterinären om hundens allmäntillstånd är påverkat eller om den drabbas av intensiva kräkningar eller diarréer. Andra tecken på att den blivit förgiftad är vinglighet, stor törst eller magont. Den kan också få skakningar eller ökad salivutsöndring.

Vad ska man göra om hunden fått i sig något olämpligt?

Kontakta veterinär eller giftinformationscentralen. Man kan försöka få hunden att kräkas med hjälp av 1-2 matskedar stark senap. Senapen är ofarlig så det går bra att prova sig fram.

Bjud hunden på en skön påsk

Bjud hunden på ett för hunden anpassat påskägg med en godbit i eller en extra promenad med gos och bus om du vill unna den något extra gott till påsk.

Förbered dig genom att ta reda på vilken klinik i din närhet som har jouröppet under helgerna.

Chokladen innehåller teobromin som hundar inte kan bryta ner och ju mörkare choklad, desto mer kakao och teobromin. Redan ganska små mängder kan räcka för att hunden ska bli förgiftad och svåra fall av förgiftning kan leda till att hunden dör.

Det finns exempel på hur mycket choklad hunden kan äta utan att bli förgiftad men det kan samtidigt vara missvisande. Vissa hundar klarar mer, andra mindre. Om du vet om att din hund har ätit choklad ska du direkt ta kontakt med veterinär för att få vidare råd och instruktioner. Även russin och xylitol (tuggumin, tandkräm) är direkt farligt för hunden.

Var noga med att plocka undan godis och choklad så att inte hunden kommer åt. Berätta även för barnen att det är jättefarligt att ge hunden choklad eftersom barn kan tycka att de gör något snällt om de ger hunden godis.

Tecken på chokladförgiftning

 • Hunden dreglar
 • Hunden kräks
 • Hunden får ont i buken
 • Hunden blir törstig
 • Hunden blir kissnödig
 • Hunden blir darrig
 • Hunden får kramper
 • Hunden för hjärtklappning

Chokladförgiftning kan i värsta fall leda till dödsfall så du bör ta det på allvar om hunden ätit choklad och omgående kontakta veterinär. 

Allmänt om förgiftning hos husdjur

Giftinformationscentralens ansvarsområde är att per telefon informera om förgiftningar hos människor. Av tradition har frågor om förgiftningar hos djur också besvarats då det inte finns någon motsvarande verksamhet i landet för djurägare och veterinärer. Om information om djur saknas grundar sig bedömningarna på erfarenheter från människa. Vanligast är frågor om hund och katt.

Djurfrågor besvaras i mån av tid på dagtid måndag – söndag kl 9 – 19. När det är många som ringer måste samtal som gäller förgiftningar hos människor besvaras i första hand. Övrig tid hänvisas alla samtal om djurförgiftningar till veterinär alternativt jouröppna djursjukhus. På kvällar och nätter måste vi prioritera samtal gällande förgiftningar hos människor.

 • Kontakta veterinär/djursjukhus om det är brådskande eller om ditt djur är allmänpåverkat.
 • Sjukvårdsupplysning för djur kan du få under jourtid från
  Agrias telefonveterinär.
 • Har du allmänna frågor om djurläkemedel kan du ringa Läkemedelsupplysningen
  tel: 0771 – 46 70 10 Öppet helgfria vardagar kl 08.00 – 18.00.

Tänk på

 • att läkemedel avsedda för människa, inte ska ges till djur om inte veterinär rekommenderat detta.
 • att läkemedel eller ohyremedel avsedda enbart för ett visst djurslag, inte ska ges till andra djurslag om inte veterinär rekommenderat detta. Vissa fästingmedel avsedda för hundar, kan till exempel vara livsfarliga för katter!

Källa: Giftinformationscentralen

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.