Se upp med värmen kommer huggormen fram

Även om vintern inte helt har släppt taget så stiger temperaturen runt om i landet. Värmen och ljuset är något som får de flesta att vakna till liv, inte minst huggormarna. Under påskhelgen har de första ormbetten på hund skadeanmälts i Mellansverige. Varje sommar blir minst 1500 hundar ormbitna i Sverige.

Med vårsol och värme vaknar även huggormarna. Blir hunden biten av en huggorm är det viktigt att hålla hunden så stilla som möjligt – ju mer hunden rör sig desto mer sprids giftet i kroppen.

Även om hunden verkar opåverkad till en början så kan symptomen visa sig när som helst under de första 48 timmarna. Därför ska du omgående ta hunden till veterinär.

Farligast att bli biten i tassen
Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet.

De flesta tror att de bett som tagit i läppar och nos är de farligaste i tron om att svullnaden ska täppa till luftvägarna. Så är det inte, som tur är. Trots att de flesta hundar blir bitna i nosen, är det de som får bettet i tassen som oftast dör.

Blir hunden riktigt dålig av giftet från ormen så finns det idag effektiva serum. Det kan dock bli kostsamt. Med intensivvård och serum stannar prislappen sällan under 15 000 kronor. För de flesta hundar räcker det med vätska och smärtstillande. Sedan måste hunden vila för att kroppen ska återhämta sig.

Hur mycket gift hunden får i sig påverkar också hur dålig hunden blir. Om hunden blir trött och inte vill röra på sig, får en svullnad på kroppen, börjar kräkas eller får diarré, då kan din hund ha blivit biten av en orm.

Först märks ormbettet inte så mycket på hunden, men efter ett tag blir djuret trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet.

 Om hunden blir ormbiten:

  • Håll hunden stilla. Om det är möjligt, bär hunden för att förhindra att giftet sprider sig i kroppen.
  • Uppsök veterinär omgående!
  • Undvik att behandla bettstället med egna metoder. Försök istället hålla hunden (och dig själv) lugn

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.