Veterinär varnar för extremt smittsamma hundparasiten

Veterinärer i Danmark har de senaste månaderna märkt hur sjukdom Giardia spridit sig ovanligt mycket mellan landets hundar. De beskriver tillståndet som epidemiliknande. Sjukdomen smitta också till människor.

”Parasiten är extremt smittsam, och det är därför väldigt viktigt att vara uppmärksam på avföringen”, skriver en veterinärklinik i Holte på Facebook.

Fakta Giardia

Cystor av Giardia avges med avföringen från infekterad hund. Dessa cystor är mycket tåliga, bland annat är de resistenta mot flera desinfektionsmedel. De överlever flera månader i fuktigt och sval miljö men är känsliga för värme och uttorkning. Smitta mellan hundar kan spridas via infekterat vatten eller föda men ännu vanligare är förmodligen att smitta tas upp från närmiljön eller från en annan hund.

Giardia är en vanligt förekommande parasit, speciellt hos valpar. Cirka 25-30 procent av friska valpar utskiljer Giardia. I vilken ut¬sträckning smittade hundar kan överföra smitta till människa är omdiskuterat. Giardia intestinalis indelas i olika så kallade genotyper eller assemblages där hund oftast har de hundspecifika typerna som inte är zoonotiska, C och D.

Giardia intestinalis påvisas hos flera djurslag, även människa. Även om det är samma art som infekterar människa och andra däggdjur finns det flera olika genotyper/assemblages av vilka vissa är vanligast hos människa och andra hos övriga djurslag (se nedan). Vanligast är att varje djurslag har sin egen genotyp men ibland kan det förekomma att smitta har skett till annat djurslag till exempel från människa till husdjur och vice versa.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

 

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Veterinär varnar för extremt smittsamma hundparasiten

  1. Pingback: Vanligare att hundar blir sjuka av extremt smittsamma hundparasiten Giardia

  2. Pingback: Flera djursjukhus missade Giardia hos valp

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.