Dödlig hundattack – ingen orsak till panik

Foto: Unsplash

Efter hundattacken med dödlig utgång där en tonåring höggs ihjäl av en hund i fredags har hundentusiaster och ”vanligt” folk skrivit spaltmeter på internet om hundarnas vara eller icke vara.

Många har också spekulerat i om pojken har provocerat hunden innan attacken, men så skall inte vara fallet enligt polisen, skriver SVT. Hunden avlivades på plats.

Nu behövs sans och vett, så att diskussionerna om denna typ av hundar inte går över styr.

En del vill förbjuda raserna medan andra gör allt för att stoppa ett förbud.

I morgon är det första vardagen efter hundattacken, då kommer troligen politiker att reagera. Svenska kennelklubben är emot ett förbud av denna typ av hund, likaså hundcoachen Fredrik Steen. Fredrik tar som exempel att tex schäfern var svartmålad på 70-talet då vissa människor med dålig hundkunskap tenderade att skaffa sig schäfer. Att förbjuda raserna är bara att flytta problemet till annan ras.

Det finns några gyllene regler vad gäller hundar som alla bör tänka på innan man skaffar sig en hund!

För det första, köp inte hunden med hjärta och på utseende, tänk i första hand på vilka kunskaper du själv besitter och vad skall du ha hunden till. Motsvarar hundens egenskaper det du önskar av hunden? Kommer du att kunna aktivera hunden och tillgodose hundens behov? Om inte, köp då en annan ras som motsvarar det du kan ge hunden i tid, aktivering och kunskap.

Detta gäller alla raser, tex många barnfamiljer vill köpa en söt liten Pomeranian hund.  Men den rasen passar inte alls in i familjer med småbarn, dels för hundens storlek och dels för att den faktiskt är ganska svår att dressera om man inte har kunskap och om den inte får lugn och ro. Den ser så gullig ut men är en STOR hund i liten förpackning.

Samma gäller med stora hundar med mycket styrka, bara för att man själv bär omkring på en massa muskler och vill visa sig tuff utåt så kanske man inte besitter kunskapen och tiden som en stor stark hund kräver. Många gånger hade det varit bättre att skaffa en knähund istället, eller ingen hund alls om man inte har varken tid eller kunskap.

Ingen hund mår bra av att bara sitta inlåst i en lägenhet och komma ut en kort stund innan jobbet och samma på lunchen och kvällen. En hund vilken ras som helst kräver mycket tid, motivation och aktivering samt framför allt kunskap om rasen, vad man har i andra änden av kopplet!

Jag har sett många dvärghundar som tyvärr inte blivit hanterade, som bits och hugger då man tex klipper klorna på dem. Som hugger så det blir blodvite och om dessa små ettriga hundar varit stora så hade de inte fått leva. Många tror att småhundar inte behöver aktiveras och uppfostras, de är ju så gulliga, men ack så fel!

Hunduppfödare har ett stort ansvar

Här har hunduppfödare extremt stort ansvar med att noggrant kontrollera till vem man säljer sina valpar. Det kan tyckas lätt att finna seriösa köpare men så är det inte alltid. Man tror att man hittat den bästa köparen och senare inser man att man sålt valpen till ett rötägg. Folk är skickliga på att visa en perfekt sida av sig själv inför ett valpköp.

Ingen valp föds aggressiv

Ingen hund föds aggressiv, men det finns hundraser / hundar som lättare triggas igång att bli aggressiva och ingen hund går att lita på till 100%. Det skrivs ofta om hur hundägare lovar och svär att just deras hund går att lita på till 100% vilket senare kan resultera i en olycka.

Barn och hundar

Lär barnen från små, gå aldrig fram till en hund utan att fråga ägaren om det är ok.

Klappa aldrig en ensam uppbunden hund.

Gå aldrig fram till en hund som sover eller äter.

Spring aldrig i närheten av en hund, hunden kan tolka det som lek och barnet kan bli rädd och agera på ett sätt som får hunden att agera på fel sätt och kanske bita.

Till sist, tänk två gånger innan ni trycker på enter i diskussioner på internet.

Mycket bra inslag om hur du skall undvika hundattacker och hur du skall handskas med hundar finner du på denna länk här där bland annat Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben uttalar sig om hundar.

Håll hunden kopplad alltid då du rör dig bland människor!

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.