Bli hundräddare vid hjärtstopp och värmeslag!

Lär Er att bli livräddare,  läs och dela, tillsammans kan vi rädda liv

Maktlösheten när man möter någon i livsfarligt läge – det är något av det hemskaste man kan vara med om! Men det är inte så svårt att lyckas rädda liv. Bara man lärt sig innan.

Man hinner varken slå upp en instruktionsbok eller googla råd om man är mitt inne i livsfaran, när olyckan redan skett.

Men ni, alla kan rädda liv – vända situationen direkt under era egna händer.

Hjärt -och Lungräddning på hund

Låt oss säga om en hund utsatts för ett drunkningstillbud på sjön. Ni lyckas dra upp hunden, kanske i flytvästen. Då kan det krävas att ni kan ge Hjärt -och Lungräddning /HLR om den är så utslagen att ni knappt uppfattar att den andas.

Efter för  lång tid utan syre följer obotliga skador eller hjärndöd. Och utan hjärtverksamhet kommer inte en avstannad andning igång! Så lägg detta mantra på minnet. Sträck upp halsen och se till att svalget inte är blockerat av tungan. Eller annat om den satt i sig en bit leksak som fastnat.

Denna första hjälpen på plats kan vara skillnaden mellan liv eller död och bestående skador.

Så här gör du steg för steg:
1. Hundar (och katters) hjärta sitter till vänster i bröstkorgen. Därför lägger du din hund på dess högra sida för att lättare nå hjärtat.

2. Böj tillbaka huvudet, dra ut tungan och håll igen munnen.

3. Börja med 30 kompressioner med en takt av 2 per sekund. På små hundar kan du placera två fingrar över varandra.

4. Ge 2 inblåsningar (mun-mot-nos).
Tips! Se till att underlaget är hårt så att du får bra tryck på hjärtat när du gör kompressioner. Kom ihåg att kontrollera pulsen och på hundar hittar du pulsen enklast på insidan av låret. Se mera här

Kyl ner snabbast möjligt vid värmeslag

Överhettning i bil eller av aktivitet i värmen är livshotande när hunden kollapsat. Självklart kan man kyla ner tassarna – men minnas att de ytliga blodkärlen på kroppen är mycket mottagliga för nedkylning med en blöt sval handduk. Detta på hundens mest hårlösa områden främst i ljumskarna magen och under frambenens ”armhålor”.

Vår hundcoach Seth Sjöbloms mer fullständiga råd om AKUTBEHANDLING vid överhettning.

Det är aldrig fel att rädda någon

Nu hoppas vi att några fler människor vill lära sig och inte heller tvekar att rycka in för att hjälpa till i nödsituationer.

Röda korset håller också kurser inom HLR om hur man hjälper människor och det är viktig vetskap när en anhörig eller okänd faller ner i hjärtinfarkt. Snabba akutåtgärder är avgörande för både överlevnad och hur stora skadorna blir.

Även att lära sig hur en hjärtstartande defibrillator fungerar. De finns numera placerade på flera ställen i alla städer. Ladda här ner appen Rädda Hjärtat till din telefon för att hitta hjärtstartare i din närhet.

Det finns inget värre än att stå och se på. För våra hundar har vi så stora möjligheter att förebygga kriserna. Vilket är bättre. Men möjligheten att vara beväpnad med kunskapen att hjälpa och rädda – den borde ingen avstå.

/Kärleksfulla hälsningar från hundcoachen Seth Sjöblom med bloggred

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Bli hundräddare vid hjärtstopp och värmeslag!

 1. Wasim i Hentati skriver:

  Hej,

  Väldigt bra med information om hur man gör HLR på sin hund, jag tänkte tipsa om att det även finns väldigt tydliga affischer för hur man gör hjärt och lungräddning (dock på människor) på följande sida, de finns både på svenska och engelska!

  https://www.hlr-experten.se/hlr-affischer/
  https://www.hlr-experten.se/cpr-steps-poster/

  Samt en väldigt välskriven och genomgående guide i hur man gör HLR som är väldigt bra när man vill repetera sina kunskaper i hjärt och lungräddning.

  https://www.hlr-experten.se/hur-gor-man-hjart-och-lungraddning/

  Mvh Wasim

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.