Många okunniga om första hjälpen för sitt husdjur

Vad gör man om hunden slutar andas eller katten sätter i halsen? Så många som 81 procent av landets djurägare har ingen kunskap i hjärt-lungräddning för husdjur, enligt Anicuras nya undersökning Husdjursbarometern. Därför kommer Anicura nu i höst att göra en första hjälpen-kampanj riktad till husdjursägare.

Första hjälpen är lika viktig för hundar och katter som råkat ut för en olycka som för människor i samma situation. Det kan handla om att få bort föremål som fastnat i halsen, starta hjärt-lungräddning eller stoppa blödningar. Trots det vet inte åtta av tio djurägare hur man gör just hjärt- lungräddning på sitt djur.

– Många djurägare skulle absolut kunna öka sin kunskap om första hjälpen på husdjur. När olyckan är framme kan minuterna vara avgörande precis som hos människor. Skadade djur kan bli väldigt stressade så tänk först på att skydda dig själv från att bli biten. Med ett band kan man göra en provisorisk munkorg på exempelvis hunden innan man börjar hjälpa den, säger Sandra Göransson, chefsveterinär på AniCura Sverige.

Kvävning och andnöd
Föremål som fastnat i halsen hos en hund eller katt kan eventuellt avlägsnas genom att tungan trycks ner och föremålet dras ut. Akta fingrarna och var försiktig så inte föremålet åker längre ner! Lyckas inte detta kan man göra en så kallad Heimlich manöver, det vill säga ett kraftigt tryck, över främre delen av buken upp mot bröstet.

Hjärt-lungräddning – HLR hos husdjur
Om hunden eller katten inte andas och man inte känner puls behöver hjärt-lungräddning påbörjas. Slemhinnorna blir blå och djuret får stora pupiller som inte reagerar.

– Hjärt-lungräddning görs på lite olika sätt beroende på om det är en stor eller liten hund eller en katt. Därför är det bra att läsa på i förebyggande syfte beroende på vilket husdjur man har. Katter och små hundar kräver något fler hjärtkompressioner än stora hundar exempelvis, säger Sandra Göransson

Sår och blödningar
Vid kraftiga blödningar är det bra att lägga ett tryckförband på hunden eller katten precis som man gör på människor. Använd gärna skyddshandskar innan du börjar plåstra om husdjuret. Mindre sår kan rengöras med koksaltlösning.

– Vid bitskador bör man konsultera en veterinär eftersom såren kan vara värre än de först ser ut. Likaså kan hundar som blir bitna av andra hundar hamna i chock, vilket också kräver veterinärvård, säger Sandra Göransson.

Förgiftning hos hund/katt

De vanligaste förgiftningsorsakerna hos hundar och katter är läkemedel, växter, råttgift, huggormsbett, choklad eller etylenglykol.

– Försök ta reda på vad djuret kan ha fått i sig och uppskatta vilken tid intaget skedde, mängd och styrka av preparat. Ta kontakt med veterinär direkt vid misstanke om förgiftning för vidare rådgivning och åtgärder. Försök inte få djuret att kräkas, säger Sandra Göransson.

Om undersökningen:
”Husdjursbarometern” genomfördes mellan den 8 och 11 maj 2018 av Yougov på uppdrag av Anicura. 1017 djurägare (hund, katt och smådjur) över 18 år har svarat på frågor genom en internetpanel. Resultatet är riksrepresentativt.

AniCuras första hjälpen-kampanj kommer starta i början på oktober.

AniCuras första hjälpen-tips!

  • Håll uppsikt över ditt sjuka eller skadade djur.
  • Vid kraftig blödning, lägg ett tryckförband, gärna elastisk binda. Uppsök omedelbart veterinär.
  • Vid kvävningsrisk, tryck ned tungan och dra ut föremålet eller gör Heimlich manöver. Var försiktig så att du inte blir biten!
  • Vid feber eller kräkning, se till att ditt djur dricker och att allmäntillståndet inte försämras.
  • Konsultera alltid din veterinär om du känner dig orolig

Video på hjärt- och lungräddning här

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.