Finska veterinärer varnar för torkad kyckling – flera dödsfall bland hundar

DOG NEWS skrev i april om hundar som dött i Sverige i Faconys syndrom, nu varnar finska veterinärer om flera dödsfall hos hundar i Finland.

Fiskarsin Eläinlääkäri – Fiskars Veterinär, skriver följande på sin facebooksida:

Nu har det konstaterats även här i Fiskars det första förgiftningsfallet; sk Faconys syndrom hos en ung westie hane, som har dagligen ätit torkade kycklingfiler vid sidan av sitt torrfoder som är av hög kvalité.

Under sommaren var det mycket diskussion kring ämnet här i Finland då flera hundar har insjuknat efter att ha ätit torkade kycklingprodukter av olika slag.

Min patient kissade inne och var lite tröttare, han kanske drack lite mera. Därför undersöktes urinprovet igår, och i provet konstaterades socker sk glukosuri. Blodsockret var dock normalt, så han har inte diabetes utan sk. Fanconys syndrom, där njurarna förstörs delvis och släpper därför genom socker mm.

Det misstänks nu att kycklingprodukter som produceras i Kina kan innehålla giftiga ämnen som förstör njurarna. Det är svårt att hitta köttets ursprungsland på dessa produkter, det insåg jag även själv då jag gick igenom min egen hunds godislåda.

Jag har gett dagligen torkade kycklingfiler och pinnar med kyckling runt, för att hålla tänderna friska, men inte nu längre… Det har varit mest små hundar som har insjuknat i Finland. Detta beror säkert på att de äter mera i propotion till sin vikt. Det finns inga rapporter om kattor ännu, men det är mycket möjligt att även de kan insjukna.

Njursjukdomar är ju väldigt vanligt förekommande på kattor, dock i detta fall har de socker i urinen. Jag rekommenderar alltså bara inhemskt kött för oss alla, torkad kyckling kan man ju laga även själv i ugnen och i djurbutiken lönar det sig att fråga efter köttets ursprungsland!

Veterinärer varnar för torkad kyckling till hundar

Vår hund dog en smärtsam död av svåra njurskador av torkad kyckling

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.