Hilda är Årets bragdhund

5-åriga labradortiken Hilda, eller Wild’N Beauty’s No problem som hon heter i stamtavlan, har utnämnts till Årets bragdhund 2018. Tillsammans med sin matte Karin Björck söker hon efter vilt som skadats under jakt eller i trafiken runt Karlstad men också efter bortsprungna hundar. Med sin målmedvetna spårning och stora lugn har hon lyckats där andra gått bet.

Hilda är en välutbildad eftersökshund som blev svenska viltspårchampion redan vid nio månaders ålder. Efter en stor mängd lyckade eftersök på vilt började hon även att söka efter bortsprungna hundar.

– Jag tror att ryktet spred sig om att Hilda var duktig på att reda ut besvärliga spår, berättar matte Karin Björck.

Ett av årets lyckade eftersök gjordes efter att ägaren till två dogue de bordeaux ringde och berättade att hans hundar sprungit bort under nyårsnatten i trakterna kring Arvika. Efter att ha sökt efter dem på egen hand i två dygn fick han tips om Hilda och ringde till Karin.

– Vi åkte dit och började spåra uppför ett berg i över en kilometer och sedan över två myrar där Hilda markerade vid en gran där hundarna tidigare tryckt, berättar Karin.

Därefter visade hon upp mot en högre platå där de fick en glimt av hundarnas ögon i ficklampsskenet. Karin stannade kvar med Hilda medan ägarna försiktigt närmades sig hundarna, som redan börjat förvildas. På vägen ner för berget hjälpte Hilda till genom att uppmuntra de medtagna hundarna med slickar och nospussar.

– Hennes lugn och mjuka sätt gör att andra hundar inte blir rädda utan vågar ta kontakt, även när de blivit uppskrämda och börjat bli förvildade efter en tid på egen hand, avslutar Karin.

Juryns motivering

Årets bragdhund, Hilda, är fem år och labrador retriever. Hon har med sin fantastiska näsa gjort många eftersök och bland annat hittat 12 bortsprungna hundar. Två hundar blev svårt skrämda av nyårsfyrverkerier. Dessa hittade Hilda, chockade och medtagna efter 54 timmar.

Det är allmänt känt att hundar har en utomordentlig näsa och här har Hilda verkligen bevisat att så är fallet. Vad hon gör är till mycket stor nytta för de hundägare vars hund har försvunnit.

Juryn bestod av Hans Rosenberg, Annika Klang och Ulf Uddman från Svenska Kennelklubben samt Magnus Berglin från Agria Djurförsäkring.

Prisutdelning på Stockholm Hundmässa 8–9 december

Agria Djurförsäkring skänker 20 000 till en organisation som mottagaren själv får välja och denna gång blev det Hundstallet som får ta emot ett välbehövligt stöd. Hilda får ta emot sin medalj på Stockholm Hundmässa den 8 december och får då även ett smaskigt ben att tugga på, ett års foder från Royal Canin samt en skön säng från Biabädden. Karin får en tavla från Dogmade som minne. På Stockholm Hundmässa kommer även Årets polishund, Årets narkotikasökhund och Årets sociala tjänstehund att få ta emot pris.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.