Hunduppfödare: kopplad hund är djurplågeri

Hon bröstade upp sig som en tupp, spände ögonen i mig och gick hotfullt emot mig samtidigt som hon släppte hunden mot mig och skrek att kopplade hundar är samma som djurplågeri.

Det blev en annorlunda promenad, i morse då vi för andra gången stötte på en SKK registrerad hunduppfödare som låter sina hundar springa okopplade trots att hon inte har koll på dem eller lyckas kalla in dem vid möte med andra hundar.

På långt håll såg jag kvinnan komma gåendes med en lösspringande Dvärgschnauzer och en tax i famnen samtidigt som hon gick med nedböjt huvud och läste i mobilen. Jag gjorde henne uppmärksam på att vi kom och ropade att hon skulle koppla hunden. Vi var på ena sidan en gärdsgård och hon på den andra, hennes hund stack iväg och sprang runt för att komma rusandes rakt emot mig och mina kopplade hundar.

Förra gången vi möttes hade kvinnan tre okopplade hundar och då hon fick se oss pep hon iväg in i skogen och lämnade mig ensam med hennes tre skällande hundar hoppandes runt oss.

Denna gång fick jag motat iväg hennes hund, så att den till sist gav upp och sprang till sin ägare 100 meter bort, som till sist lyckades koppla hunden. Varpå hon svänger om och bröstade upp sig som en tupp, spände ögonen i mig och gick hotfullt emot mig samtidigt som hon släppte hunden mot mig och skrek att kopplade hundar är samma som djurplågeri.

Jag upplevde situationen mycket hotfull och trodde för ett ögonblick att hon skulle slå mig, jag tvingades backa för att hindra hennes hund att komma i kontakt med mina hundar. Hon fortsatte skrika att mina hundar lider och jag är en djurplågare som aldrig låter mina hundar springa fritt under promenaden.

Varför blir hundägare hotfulla då de bryter mot lagen?

Våra hundar springer fritt på vår inhägnade tomt utan att utsätta varken andra för otrevligheter eller vilda djur för fara.

Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter

Tillsyn över och omhändertagande av hundar i marker där det finns vilt

16 §   Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Hunduppfödare: kopplad hund är djurplågeri

  1. Pingback: Hunduppfödares hundar jagade rådjur

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.