Rabiessmittade hundar kan ha sålts i Finland

En kvinna bosatt i östra Helsingfors misstänks för grovt djurskyddsbrott. Kvinnan hade 26 svårt medtagna små hundar i sin lägenhet. Hundarna hittades smutsiga, smala och sjuka, i trånga mörka utrymmen. De var nedsmutsade med sin egen avföring.

På grund av smittorisken och hur dåligt hundarna mådde, var man tvungen att avliva alla de 26 hundarna. Hundarna är illegalt importerade via Estland, en del av dem kommer från länder utanför EU.

Hundarna kommer från länder där rabies och rävens dvärgbandmask förekommer. Båda sjukdomarna kan smitta från djur till människa. Om rabies bryter ut har sjukdomen dödlig utgång. Rävens dvärgbandmask är en allvarlig sjukdom som är svår att behandla.

Hundar som verkar friska kan smitta människan.

Polisen ber personer som misstänker att de köpt en hund av kvinnan att vara i kontakt med polisen. Kvinnan har sålt hundar på olika köpsajter och på sociala medier, hon har åtminstone använt namnen Kornelia och Lea på nätet.

Personer som köpt hund av kvinnan är inte själva misstänkta för brott. Man ber eventuella köpare ta kontakt med polisens enhet för djurskyddsbrott på adressen elainsuojelurikokset.helsinki@poliisi.fi, skriver HBL.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.