Göteborgs universitet anklagas för djurplågeri – Drar ut hundarnas tänder – sedan måste de avlivas

Sex labradorer utsätts just nu för ett försök med tandimplantat på Göteborgs universitet. Sedan avlivas hundarna. Hundar föds upp för forskningsändamål, får liggsår och tänderna utdragna – för att sedan avlivas.

Vi ger hela tiden smärtlindring och att handla på det viset är inte djurplågeri, säger Agneta Holmäng, tillståndsinnehavare för djurförsök på Göteborgs universitet, till Aftonbladet.

Under tio år har den ideella organisationen Djurrättsalliansen följt ett forskningsprojekt på Göteborgs universitet – ett projekt där hundar används för att testa tandimplantat.

Just nu deltar sex labradorer i undersökningen och organisationen menar att hundarna utsätts för djurplågeri.

Just nu har över 22 000 personer skrivit under Djurrättsalliansens namninsamling. Har du inte skrivit på? Det gör du enkelt här:https://djurrattsalliansen.se/skriv-under/

Daniel Rolke, talesperson på Djurrättsalliansen, säger sig ha läst hundarnas journaler och menar att Göteborgs universitet utsätter hundarna för lidande och djurplågeri.

– Problemen är många. De har inte alla liggplatser, vilket de enligt lag ska ha. Miljön de vistas i är torftig och när de drar ut hundarnas tänder och sätter in implantat så lider hundarna, det framkommer i journalerna. Hundarna drabbas även av förstoppning och får svårt att äta, säger Daniel Rolke.

Enligt den senaste ansökan om etiskt godkännande från i juni i fjol går det inte att göra samma studie på människor, skriver Aftonbladet, eftersom det är svårt att ”standardisera försökssituationen”.

Den ansökan godkändes senare av Göteborgs djurförsöksetiska nämnd. Motiveringen löd att försökets betydelse uppväger lidandet för djuren, skriver Aftonbladet.

Nu hoppas Djurrättsalliansen på att få ta hand om hundarna innan de avlivas och i stället kunna omplacera dem.

Agneta Holmäng vid Göteborgs universitet bekräftar att hundarna avlivas efter att undersökningarna är färdiga. Hon menar att det inte finns några andra alternativ för att bedriva forskning om tandlossningssjukdomar. Det är det enda djur som man kan göra det här på, de är väldigt lika människor, skriver Expressen.


DOG NEWS Sveriges största hundblogg

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg
Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg
Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Göteborgs universitet anklagas för djurplågeri – Drar ut hundarnas tänder – sedan måste de avlivas

  1. Karin skriver:

    Så vedervärdigt hemskt!!!! Jag finner inte ord! Utsätt dem som gör så mot de försvarslösa stackars djuren för sådan behandling, låt dem sen vara utan liggplatser och få liggsår och fråga dem sen om de har ett bra liv! Djurplågeri det är milt uttryckt vad det handlar om! Hur man göra så mot försvarslösa djur?!?! k

  2. Pingback: Djurförsöken fortsätter – Hundcoachen skriver öppet brev till Statsministern

  3. Pingback: Fredrik Steen och Anders Bagge kämpar för labradorerna i Göteborg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.