Vad gör jag om min hund blivit biten?

Sveland Djurförsäkringar får dagligen frågor kring hur man ska gå tillväga om ens hund blivit biten av en annan hund. Tillsammans med juristen Erika Erlandsson reder de ut vad lagen säger om hundattacker och vem som är skyldig att ersätta vem.

Del 1: Vem ersätter vem? 

I Sverige har vi något som kallas strikt skadeståndsansvar för hundägare. Detta innebär att det är du som ägare eller innehavare (till exempel fodervärd) som blir ansvarig om din hund skadar eller dödar en annan hund, oavsett hur det gick till. Den så kallade tillsynslagen säger att hundar ska hållas under sådan tillsyn som behövs för att förebygga att de orsakar skador på andra hundar, människor eller saker. Viktigt att komma ihåg är dock att omständigheterna kring fall där en hund biter en annan hund ser olika ut från gång till gång och det är svårt att uttala sig om vad det exakta utfallet blir eller garantera att det stämmer in på en situation just du har varit med om. Vi har utgått ifrån generella exempel på vanliga frågor.

Jag hade min hund i koppel när en lösspringande hund attackerade, blir jag verkligen ersättningsskyldig för att min hund bet tillbaka?
– Ja, om du har din hund i koppel och den attackeras av en lösspringande hund som biter och din hund biter tillbaka så blir du ansvarig för de skador din hund orsakat på den andra hunden. Om din hund skadar en annan hund har du ett skadeståndsansvar för den skadade hunden oavsett om du tycker att du orsakat skadan eller inte. Detta gäller även om du vidtagit alla möjliga åtgärder för att förhindra en skada, säger Erika Erlandsson, jurist på Juridika.

Men har inte ägaren till den lösa hunden brustit i sin tillsyn? 
– Jo, även den hundägaren har ett strikt ansvar för sin hund. Det är svårt att uttala sig generellt om i vilka fall en hundägare som haft hunden lös anses medvållande till skadan. Detta kan till exempel bero på vilka regler som gäller kring koppeltvång i kommunen eller omständigheterna i det enskilda fallet. Att ha sin hund lös kan under vissa förutsättningar innebära en överträdelse mot tillsynslagen, men ägare till kopplade hundar kan också brista i sin tillsyn. Dock är huvudregeln som sagt att det är den vars hund som har orsakat en skada som är skyldig att ersätta skadan.

Kan jag få skadestånd om min hund skadas?
– Om din hund skadats av en annan hund har du rätt till skadestånd från den andra hundens ägare. Har den andra hunden också skadats men du anser att den andra hundens ägare har medverkat till skadan genom till exempel bristande tillsyn kan detta skadestånd jämkas. Det innebär båda hundägarna får ta en del av ansvaret. Skadeståndet kan då sättas ned eller till och med jämkas till 0 kronor. Viktigt att veta i detta fallet är att det är du som måste visa att den andra hundens ägare varit medvållande till skadan. Om två hundar skadas i ett bråk blir båda hundägarna, i vanliga fall, skadeståndsskyldiga för skadorna den enes hund orsakat på den andres hund.

Vad kan jag får ersättning för?
– Du kan få ersättning för bland annat veterinärvårdskostnader, mediciner och resor. Om hunden avlidit kan det bli tal om ersättning för hundens värde.

Hur gör jag rent praktiskt för att begära ut skadestånd?
– Det är viktigt att hundägarna byter kontaktuppgifter med varandra och får uppgift om vilket försäkringsbolag respektive hund är försäkrade i. Detta bör göras även om inga synliga skador syns vid tillfället då det händer att en skada upptäcks först en tid efter incidenten.Om det är något annat som behövs göras beror på vad som har hänt och hur man har uppfattat situationen. Ett hundslagsmål kan uppstå utan att man anser att någon part eller hund gjort något felaktigt. Om man däremot anser att en hundägare brustit i tillsynen över hunden kan en anmälan göras till Länsstyrelsen i det aktuella länet. Om man upplever att man blivit utsatt för brott där en hund är inblandad skall man anmäla detta till polisen.

Hur går jag tillväga om ägaren till den andra hunden vägrar att betala skadestånd? 
– Först och främst måste det fastställas om det finns någon grund till att begära skadestånd från den andra hundägaren. Om den andra ägaren motsätter sig ditt krav på skadestånd är det bästa att ta hjälp av en jurist och försöka få en dialog med motparten. Hittar man ingen lösning är sista utvägen att med hjälp av juristen lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. Det är ett stort steg att inleda en tvist och det är viktigt att ha koll på möjligheten till rättsskydd i tvisten. Om man enligt tingsrättens dom har rätt till skadestånd, men trots detta inte får betalt från den andre hundägaren, går det att via kronofogden kräva in skulden. 

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg
Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.