Checka hälsan hos den äldre hunden

Många hundraser kan leva flera år efter sin tioårsdag, men precis som hos äldre människor ökar risken att drabbas av nedsatt hälsa och sjukdom. Här bjuder Agria Djurförsäkring på råd om vad hundägare kan vara extra uppmärksamma på i takt med att den fyrbenta vännen blir grå om nosen.

– Det är viktigt att under hela hundens liv utfodra den rätt och ge den lagom med motion för att slippa övervikt och för att hålla sina leder, senor och muskler i god kondition. För hundar med artros är det exempelvis bättre att gå fler kortare promenader istället för ett par längre, säger Klara Ringborg, veterinär, Agria Djurförsäkring.

Med stigande ålder blir det allt viktigare att hunden visiteras dagligen för att tidigt upptäcka förändringar som knutor eller knölar på kroppen eller i tikens juver. Många gånger handlar det om godartade tumörer, fettknölar eller vårtor. Men om det är en elakartad tumör förbättras prognosen ju tidigare den upptäcks.

Livmodersinflammation är en av de vanligaste diagnoserna hos tikar. Symptomen är ofta tydliga – tiken kan få variga flytningar, nedsatt aptit, feber och ökad törst. Då gäller det att snarast uppsöka veterinär.

Ett bra sätt att hålla koll på hundens öron är att lukta i dem. Öronen ska inte lukta illa och det är viktigt att inte slarva med hygienen på den äldre hunden. Många gamla hundar som drabbas av öronproblem har haft problem genom hela livet. Återkommande inflammationer kan vara ett symtom på allergi mot dammkvalster, foder eller pollen.

Bland äldre storvuxna och tunga raser är det vanligt att drabbas av artros i en eller flera leder. Därför är det extra viktigt att hunden håller vikten och rör på sig i lagom mängd för att inte stelna till och få mera ont. Ta hjälp av din veterinär för att lindra problemet.

Vid medelåldern och framåt visar sig ofta hundens tandproblem. Det vanligaste tandproblemet är tandlossning, som innebär att det blir en inflammation i vävnaden som fäster tanden mot käkbenet. Utan behandling riskeras grav infektion, blödningar och rotspetsbölder. Idag rekommenderas daglig tandborstning till alla hundar hela livet.

Hundar i alla åldrar kan drabbas av kräkningar och diarré. Det kan vara tecken på allt från problem med inre organ till att hunden ätit något olämpligt. Är hunden opåverkad i övrigt kan du prova att ge skonkost som kokt ris, kyckling eller fisk i ett par dagar. Var också extra noga med att hunden får i sig vatten. 

Om hunden har ett nedsatt allmäntillstånd ska du alltid uppsöka veterinär via digital rådgivande samtal eller på klinik.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg
Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.