Möt Lisa och Kummin som på fredag ses i Semifinal i Talang

Foto:
 Patric Boyton

I fredags stod det klart att Lisa och Kummin går till Semifinal i Talang 2019, juryn lovordade Kummin med att vara den Bästa talangen av alla djur genom tiderna som varit med i Talang.

I sju veckor har talanger från Sveriges alla hörn visat upp vad de kan för juryn och tittarna. Av dessa har juryn slutligen valt ut 16 talanger som ska göra upp i två semifinaler. I den första semifinalen tävlar Lisa och Kummin, som sänds den 1 mars på TV4.

DOG NEWS hade turen att få en intervju med Lisa och Kummin.

Kan du presentera dig kort, berätta om din bakgrund med hund? (…presenterar både mig och Kummin 😉 )

Jag heter Elisabet Browaldh men kallas Lisa. I mitt yrkesliv är jag jurist. Jag är gift med Johan och vi har två stora pojkar, Oscar som är 25 och som inte bor hemma längre och William som är 20 och som fortfarande bor med oss. Hemma bor också, förutom Kummin, vår katt Snacks. Vi bor i Göteborg i ett villaområde i Kungsladugård alldeles i närheten av Slottsskogen. Verkligen suveränt bra ur hundperspektiv.

Kummin är en schapendoes – en holländsk vallhundsras. Hon heter egentligen Kummin av Ulfsäter – så hon är lite snobbig! Hon är 8 år gammal. Hon är livlig, intelligent och mycket charmerande. Hon är vanligtvis sådär bubbligt glad – i varje fall när vi tränar – och sällan negativ. Men hon har många egna ideer och bestämda åsikter. Hon lär sig lätt men är en svår löneförhandlare – hon jobbar bara om hon får bra betalt 😊 Kummin är mycket social men också en liten ”drama-queen” som älskar att uppträda och gillar publik och applåder.

Jag har alltid älskat djur och kanske speciellt hundar. Jag köpte min första hund när jag flyttade hemifrån, en briard som hette Dennis. Sedan blev det några briarder till genom åren och innan Kummin hade jag en welsh springer spaniel. Kummin är min femte hund. Jag har tränat och tävlat hund i olika grenar genom åren, lydnad, bruks, viltspår och nu också freestyle. Kummin är lydnadschampion och freestylechampion och tävlar i den högsta bruksprovsklassen. Dessutom är vi med i ett gäng som spelar hundteater. Varje år på MyDog på Svenska Mässan i Göteborg så framför vi en teaterpjäs med våra hundar, det kan t.ex. vara Snövit, Törnrosa eller ”Askhunden”. I pjäsen är det hundarna som har rollerna och agerar. Det är underbart roligt!

Varför valde du just rasen Schapendoes?

Jag har som sagt haft briarder tidigare och schapendoesen är ju lite samma typ av hund, fast i ett mindre format. Jag kom i kontakt med mina första schapendoeser när en av mina väninnor, Kim Johansson, kennel Skogsbygdens, tog in en tik och började föda upp rasen. Jag var väldigt förtjust i dem redan då, men då hade jag min welsh-hane Curry och det var inte läge för en till hund. När det var dags att skaffa hund efter Curry så var valet lätt. Jag ville återvända till vallhundarna och att valet föll på schapendoesen har jag aldrig ångrat.

Hur länge tränade ni inför Talang?

Det nummer vi framförde i första programmet av Talang var en kortversion av vårt freestyle-nummer som vi har tävlat med under ett drygt år. Så det har vi tränat på länge…

Kummin och jag tränar just nu i princip alla dagar i veckan. Och då menar jag att vi åker till en träningshall och har ett strukturerat träningspass. Svårigheten med Talangutmaningen är ju främst de korta ställtiderna och den svåra miljön så det krävs en hög träningsinsats för att förbereda hunden på ett bra sätt (och sig själv!). Under normala omständigheter tränar vi kanske något mindre, framförallt kanske mer varierat. Men något gör vi alltid varje dag, lite beroende på vad som är nästa mål. Att få jobba för sin mat ingår i vardagen och flera små korta pass under en dag är suveränt vid nyinlärning.

Vad krävs det av en hund för att bli så bra som Kummin är? Eller ligger allt jobb/eloge hos Dig?

Naturligtvis är det ett samarbete. Nyckeln med hundträning ligger i att anpassa sig till den individ man har att göra med och inte fastna i mallar. Inte låsa fast sig i precis hur man har tänkt att det ska bli. Se det som hunden gör bra. På så sätt bygger man också en hund med självförtroende 😊 Sen är både människor och hundar naturligtvis olika och vissa passar bättre ihop än andra. Kummin och jag är en ”perfect match”. Att träna med Kummin är det absolut roligaste jag vet. Det får mig alltid att bli på gott humör. Den kick jag får när jag märker att Kummin förstår vad man menar och samarbetet fungerar och den glädje och entusiasm hon förmedlar till mig när hon märker att vi ska träna är helt obetalbar!

Kummin ser ut att älska att showa, har ni deltagit i andra liknande shower eller uppträdanden tidigare?

Ja Kummin älskar att visa upp sig och showa. Vi tävlar idag i tävlingsformen freestyle som går ut på att visa ett individuellt utformat lydnadsprogram till musik. Så varje tävling är en show 😊 Jag har varit med i svenska freestyle-landslaget i två år och då har vi deltagit i mästerskap på olika ställen i Europa. Då blir show-faktorn ännu mer påtaglig, eftersom det då är ett större format på tävlingen med bland annat speaker och mycket mer publik. Största showen ska jag nog göra nu den 10 mars när vi ska representera Sverige på den stora freestyletävlingen på Crufts i England… min väninna Nina Roegner som reste förra året säger att det är som en rock-konsert 😊!!

Har ni en hemsida, instagram eller liknande som era fans kan följa er på?

Nej det har jag inte.

Gör du ditt eget program inför semifinalen i Talang eller har du någon som hjälper er?

Jag har satt ihop mina program själv, men med god hjälp av min träningskompis Marie Danielsson. Jag kan inte nog trycka på hur viktigt det är att ha goda träningskompisar som kan hjälpas åt!!

Vad skulle du ge för råd till andra som vill lära sin hund att bli lika bra som du och Kummin?

Se lite det jag skriver under fråga fyra. Det gäller att gilla det man gör, vi kan inte lura våra hundar. Ju mer du och din hund samarbetar på ett positivt sätt desto bättre blir er relation. Och relationen är viktig, i den ingår också ”vardagslydnaden” (gillar egentligen inte att kalla det lydnad). Slarva inte med den, hur din hund beter sig i vardagen påverkar er relation. Tänk på och jobba med stress hos hunden (inlärning funkar sällan bra med för mycket stress). När du har en god bas i allt detta kommer tricks- och momentinlärning att bli som grädde på moset 😊

Kommer ni att vinna Talang?

Det är inte det viktiga – att få chansen att visa upp vad Kummin och jag kan göra, att visa vilket resultat man kan få av positiv hundträning med mycket glädje, kontakt och samarbete. Det är därför vi gör det här 😊

Vi önskar Lisa och Kummin LYCKA TILL i Talang och på Crufts !!!!!

Semifinal 1 av Talang 2019 sänds på fredag den 1 mars 20.00 på TV4 Play och TV4.

Kolla Lisa och Kummin i tidigare Talang program här

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Möt Lisa och Kummin som på fredag ses i Semifinal i Talang

  1. miro skriver:

    Härligt framträdande av både matte och hund – ni är så samspelta! Ska minsann kolla sändningen från freestyle på Crufts också 🙂 Önskar er varmt lycka till både här och i England!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.