Sveriges första hundgym?

Foto:
Joachim Lagercrantz

Eva Elfverson Wedin har startat ett gym för hundar, troligen Sveriges första hundgym Hundfokus.

Eva är legitimerad fysioterapeut en sjukgymnast för människor och hundar. I Sverige behöver en hundterapeut inte vara legitimerad.
Yrkestiteln fysioterapeut är inte namnskyddat på djursidan. En fysioterapeut på 
humansidan är alltid legitimerad och har minst en universitetsutbildning. Det är en förutsättning för att få kalla sig fysioterapeut. På djursidan finns inte namnskyddet utan vilken ”terapeut” som helst som har gått någon slags utbildning/kurs kan 
kalla sig fysioterapeut. Detta är något som kanske inte djurägarna känner till och därför är det är viktigt att förhöra sig om vad fysioterapeuten har för bakgrund/utbildning.

En frisk hund tycker om att vara i rörelse, att leka, vara med sin ägare och att bli stimulerad. För att må bra behöver din hund vara vid god fysik. Men alla hundar kan råka ut för skador och besvär, varav en del kan vara medfödda. Många av besvären och skadorna kan idag behandlas av din veterinär, men för att få ett så bra resultat som möjligt är en individuell rehabilitering mycket viktig.


Symptomen som hunden visar kan ha sin orsak någon annanstans. Till exempel så kan en hälta i ett ben egentligen komma från nacke/rygg osv. De är också duktiga på att först inte visa symptom alls i samband med aktivitet som lek, arbete. 

På hundgymmet kan hunden bland annat gå på löpband, löpband kan oftast ställas in i hastighet och lutning upp eller ned beroende på vad hunden ska träna.

På löpband kan hunden gångträna kontrollerat men också träna kondition i skritt och trav. Genom lutning uppåt av bandet ökas belastningen för hunden och det blir jobbigare. En lutning nedåt av bandet kan vara jobbigt det också – tänk på att gå i backe själv.

Foto:
Joachim Lagercrantz

Vibrationsplatå där hunden får sitta eller ligga på en bädd som vibrerar. Det fungerar som avslappning och en sorts muskelmassage, men det går också att använda platån direkt i träning, säger Eva Elfverson Wedin till ATL.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.