Hundägare döms i hovrätten efter hundattack

En hundägare som friats i tingsrätten efter att hennes hund attackerat en joggare, har nu fällts i hovrätten för vållande till kroppsskada.

Svea hovrätt river nu upp den friande domen och dömer hundägaren till 60 dagsböter på totalt 6 000 kronor för vållande till kroppsskada. 

Hunden hade varit kopplad i en sele avsedd för större hundar, men denna gick vid tillfället sönder, trots att den bara var ett par månader gammal.


Hovrätten betonar att en hundägare har en mycket långtgående tillsynsplikt med ett högt aktsamhetskrav. Den aktuella hunden har dessutom en historik där den tidigare angripit en människa, även om det då gällt en hund och dess ägare .

Ägaren har trots detta – och med vetskapen att hunden ”inte gillar” joggare – valt att rasta hunden i ett område där det kunde förväntas röra sig många människor. Hunden har i och för sig varit kopplad, men med en konstruktion där hållfastheten varit beroende av ett mindre spänne, som fungerar som länk mellan sele och koppel.


Enligt hovrätten kan hundägaren inte anses ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra att hunden orsakade skador – och hon döms därför för vållande till kroppsskada, skriver dagensjuridik.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Hundägare döms i hovrätten efter hundattack

  1. Vilken trevlig bild man har valt! Så var det en trevlig Schäfer som valde fel ägare.. Eller finns det inga andra bilder att välja på? För Andra hundar saknas det inte kreativitet i bildvalet..

  2. Vilken trevlig bild man har valt! Så var det en trevlig Schäfer som valde fel ägare.. Eller finns det inga andra bilder att välja på? För Andra hundar saknas det inte kreativitet i bildvalet.. 🤔

    • dognewss skriver:

      Vi har begränsad tillgång till bilder som finns tillgängliga för allmänheten att använda. Vilken slags bild hade du önskat dig?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.