Hundar har dött i diarré även i Finland och Italien

Nu rapporterar också media i andra europeiska länder om hundar som dör efter ett snabbt sjukdomsförlopp. Tiotals djur sägs ha dött i den italienska staden Genua, och i Finland finns det rädsla för att ”den norska sjukdomen” har kommit, skriver NRK.

Vi skrev också om det finska fallet för några dagar sedan här

Ett tarmvirus dödar hundar i Genua, ägare slår larm

Hundägare är oroliga över sina fyrbenta vänner: en epidemi sprider sig i Genua som kan leda till döden på några timmar. Särskilt valpar. Viruset, som kan tränga in i djurets kropp ganska lätt, orsakar parvovirus, en slags viral gastroenterit; sedan slutet av året har ett dussin djur dött, men lika många behandlas på veterinärkliniker. Isolerat och i allvarligt skick. Förutom att behandla sjuka hundar är prioriteringen att försöka stoppa spridningen av mördarviruset. Vacciner skyddar inte eftersom bakterien har muterat. De områden där hittills majoriteten av fallen har registrerats är Sampierdarena och Dinegro, men även i Valpolcevera börjar klinikerna att ha de första rapporterna, står det att läsa i den italienska tidningen. (översatt av google)

Liknar E. coli och salmonella

Redan för 13 år sedan skrev Aud Kari Fauske om bakterien som hittades i 27 döda hundar. Sedan dess har lite forskning gjorts på det – men det kommer att förändras nu, tror hon.

Idag är hon senioringenjör vid veterinärhögskolan, men för 13 år sedan skrev hon en kandidatexamen med Marit Næve Hirsch. Det handlade om bakterien Providencia alcalifaciens.

I 2006-studien drar Fauske och Hirsch slutsatsen att bakterien kan vara orsaken till den allvarliga diarréen, enligt Aftenposten.

Avdelningschef Trine L’Abée-Lund vid NMBU Veterinary College i Oslo säger att Providencia alcalifaciens är i samma familj som E. coli och salmonella.

Det här är bakterier vi känner väl förut. Det finns antagligen i miljön och troligen i tarmen i små mängder, men vi vet inte var det är.

På frågan varför det plötsligt upptäcktes i Norge är hon mer osäker.

Det är vad alla undrar om. Vi vet ännu inte om det är orsaken till de sjukdomar vi ser, eller om det bara är en slumpmässig blomning av en bakterie från tarmen till hundarna eller från miljön.

Mattilsynet uppmanar hundägare att plocka upp hundbajset efter sin hund och agera enligt nedan:

  • Begränsa nära kontakt med andra hundar.
  • Låt inte hunden hälsa på andra hundar på promenaden.
  • Undvik att hunden luktar i diken där andra hundar har varit.
  • Om du märker blodig eller sprutande diarré, kräkningar och snabbt försämrat allmänna tillstånd hos din hund, ta hunden till veterinären omedelbart.
  • Följ veterinärens rekommendationer om vaccin. Till exempel kan parvovirus orsaka svår tarminflammation.
  • Stora samlingar med hundar så som utställningar och hundkurser bör undvikas eller genomföras på ett sätt som begränsar kontakten mellan hundar
  • Ring din veterinär innan du tar din sjuka hund med till kliniken.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom #norge #smitta #Providenciaalcalifaciens  #Clostridiumperfringens #Clostridium #Providencia

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.