Labradoodlens skapare: Mitt livs största misstag

Wally Conron säger till ABC podcast att många av de labradoodlar han sett lider av höftledsdysplasi, temperamentsproblem eller olika avelssjukdomar. 

Det hela började med en förfrågan på 80-talet från en synskadad kvinna på Hawaii. Wally Conron arbetade då för Guide dogs of Victoria i Australien och tog sig an kvinnans förfrågan – att hitta en ledarhund som även hennes hundallergiska make kunde leva tillsammans med. 

Efter ett tag föddes idén om en hund med sinne som den ledarhundslämpliga labradoren och med päls som den allergivänliga pudeln. (på den tiden trodde man att det fanns allergivänliga hundar)

Jag förstod vad jag hade gjort efter några dagar, säger Wally Conron i ABC podcast om hysterin som drog igång.

Känner oro för hundarnas hälsa

Hans största oro är att hundarnas hälsa hamnar i andra hand och tycker att de många labradoodle kennlarna som poppat upp sedan Wallys första labradoodlekull kom till världen tycks sätta pengarna i första hand. 

Jag insåg orsaken till att dessa oetiska, hänsynslösa människor avlade hundarna var för att sälja dem för stora pengar, säger Wally Conron.

Labradoodlen säljs in som allergivänlig, snäll som labrador och smart som en pudel. Men det går inte att säga säkert om att det gäller för alla labradoodleindivider. En valp kostar omkring 30.000 och 40.000 kronor. Enligt veterinär Anna Norlin är det vanligt att säljarna kräver att köparen skriver på ett avtal som förbinder hundägaren att kastrera djuren så att de inte kan användas i avel, skriver DN.

Forskning om allergivänliga raser

År 2012 publicerades en omfattande holländsk forskningsstudie i den prestigefulla allergitidskriften Journal of Allergy and Clinical Immunology, som undersökte tesen att vissa hundraser skulle vara särskilt allergivänliga. I studien testades en stor mängd hundar av olika raser, bland annat labrador, pudel och spansk vattenhund, samt en kontrollgrupp med hundar av olika raser och blandraser. Sammanlagt testades 356 stycken hundar.

Det finns inga allergivänliga hundraser

Forskarna mätte mängden av Can f 1, det vanligaste hundallergenet, i hår och päls, samt i hundarnas hemmamiljöer (på golv och i luft). Man fann att skillnaderna mellan raserna var små – allergennivåerna skilde sig istället markant mellan olika hundindivider inom samma ras. Dessa forskningsresultat ledde till slutsatsen att det saknas belägg för att vissa hundraser skulle vara särskilt allergivänliga.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #labradoodle #pudel #labrador #allergivänlig

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.