Obduktion visar – Finsk hund död i norska sjukan

Hunden Leija började visa tecken på trötthet under en vanlig cykeltur, dagen efter var hon riktigt dålig. Obduktionen visar att hon dog av samma tarminflammation som de norska hundarna.

Den 20 augusti började hunden Leija visa tecken på att hon inte mådde bra, dagen efter var hon riktigt dålig. Hunden låg och flämtade, det kom fradga och sekret ur munnen. Ägaren Åke trodde att hunden ätit råttgift och ringde veterinären, och åkte in med hunden på eftermiddagen. 

Men Åke Palmunen hann inte ända fram till stadsveterinären i Jakobstad, hunden dog i bilen. 

Eftersom Åke är god vän med hundspecialisten Pentti Tapio i Kelviå ringde han honom och fick rådet att hunden absolut måste obduceras. 

I måndags kom obduktionsbeskedet – Leija dog av akut, hemorrhagisk tarminflammation, sjukdomen som många hundar i Norge dött av tidigare i höst. 

– Jag vet inte varifrån hon fått i sig bakterierna. Forskningen vet ju inte heller varifrån hundarna får den här sjukdomen. Vi har inte varit i närheten av Norge, och sjukdomen smittar inte hundar emellan, säger Åke Palmunen till Vasabladet. 

 Länsveterinär Matti Nyberg på Regionförvaltningsverket i Finland känner till ett par fall av hundar som insjuknat i den norska diarrén i Österbotten i Finland. En av hundarna dog, den andra överlevde, skriver Vasabladet.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom #parvovirus #giardia #veterinärinstitutet #Providenciaalcalifaciens #vasa #finland

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.