Hemligheten bakom hundens varma tassar

Bild:Pixabay


Japanska forskare har kommit fram till att hundar har ett liknande system av blodkärl i sina tassar som pingvinerna har i sina fötter. Blodkärlen gör att tassarna hålls varma då det är kallt ute.

Man har tidigare konstaterat att fjällrävar och vargar har ett fint och tätt system av blodkärl i tassarna som när de kyls ned värms upp av intilliggande pulsådror så att det håller en konstant temperatur. Detta gav japanerna idén om att ta reda på om hundarna har ett liknande blodcirkulationssystem i sina trampdynor.

Forskarna kom fram till att precis som hos pingviner, fåglar och fjällrävar har hundar, en slags värmeväxlare inbyggd i sina trampdynor och ben.

Functional anatomy of the footpad vasculature of dogs

5 tips – så tar du hand om hundens tassar

Skor och tassalva – Hundars tassar klarar visserligen kyla på marken bättre än vi människor men det handlar ändå om direktkontakt med snö och is och tassarna måste skyddas. Det finns skor för hundar och smörjande tasskrämer som underlättar för hunden. På vintern saltas gatorna så det är viktigt att ta bort saltet efter promenaden, då detta kan ge torrsprickor. Tassalva behövs bara om hunden har torra tassar/sprickor, salvan mjukgör och tassarna mår bättre tills nästa promenad.

Klipp bort håret mellan trampdynorna (ej korthåriga hundar) – Håret som växer mellan trampdynorna kan klippas bort då det samlar upp snö och bildar snöklumpar. I snöklumparna samlas sand, salt och annan smuts upp och irriterar tassen. Observera: Man ska inte klippa bort tasshåret på korthåriga hundar!

Tvätta tassarna med ljummet vatten – Tänk på att om du duschar av hundens tassar eller päls med varmt vatten när de är kalla så gör det jätteont. Tvätta därför av med ljummet vatten.

Torka blöta tassar noga Fukt som inte tas om hand är en grogrund för både jästsvamp och bakterieinfektioner. Vi rekommenderar att man använder en ren frottéhandduk eller en klassisk plutoduk för att torka tassarna med. Det bör ske efter varje promenad.

Håll koll på vägsaltet Vägsaltet torkar ut huden, sliter på tassens skydd och gör hunden mer benägen att slicka rent sina tassar. Det kan skapa problem med infektioner och vara farligt för hunden om den får i sig för mycket salt. Även här rekommenderar vi fet salva inför promenaden.

Hunden blir tröttare i kyla – Snö och kyla gör det svårare för hunden att röra sig vilket gör det extra energikrävande. Låt hunden vila och bli varm mellan promenaderna och aktiviteterna.  Arbetande jakt- och draghundar kan behöva extra energi under den kallare perioden och då kan det vara bra att ge hunden lite mer mat för att täcka upp för den extra energiåtgången. Generellt sett är dock de flesta hundar lite överviktiga och behöver inte ges extra mat under vintern.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #tassa #hundtass #tass #tips #hundvalp

Husdjur
HusdjurDet här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.