En bok för gatuhundarna

Vi vill stötta författare Anna Hansson i hennes arbete och presenterar henne kort med denna text som Anna själv har skrivit.

Jag har skrivit barnböcker i några år, och älskat hundar i fler än så. När jag köpte min första hund tänkte jag mest på vad jag skulle göra för att hon skulle ha det så bra som möjligt. Att det fanns hundar som inte hade det bra var liksom inget jag gick runt och tänkte på då. Nuförtiden tänker jag knappt på något annat. Det är Facebooks fel (och förtjänst). Jag gillade Hundstallets sida, och då började Facebook föreslå andra sidor jag kanske skulle gilla, och där någonstans dök Föreningen DogRescue upp. De hjälper gatuhundar i Rumänien på olika vis, en del matas, en del får bo i ett hägn, och en del har sån tur att de adopteras och får ett hem. De kastreras också hundar för att försöka begränsa antalet hundar som föds på gatan, samt besöker skolor för att informera och utbilda och på sikt förändra hur man ser på djur.

Jag mådde verkligen dåligt av det jag såg. Bilder på skadade hundar som behövde hjälp, på hungriga hundar som behövde mat, och på valpar som lämnats utomhus att frysa ihjäl. Jag skänkte lite pengar då och då, gillade och delade inlägg, men kände hela tiden att jag borde kunna göra något mer. Jag tänkte att jag kanske skulle kunna skriva en bok om en gatuhund som fick ett nytt hem i Sverige, och skänka en del av vinsten till DogRescue. Då skulle fler hundar kunna få hjälp, och fler människor skulle förhoppningsvis få upp ögonen gör föreningen och i sin tur hjälpa med att skänka pengar eller kanske adoptera en hund. Jag kontaktade en illustratör jag jobbat mycket med, som jag vet älskar hundar minst lika mycket som jag, och dessutom är en fena på att rita dem. Hon tyckte att det lät som en toppenidé, och så satte vi igång. Jag läste in min på hur det gick till att adoptera en gatuhund, och sedan skrev jag en text. Emmalill illustrerade, och vi fick ett superbra förlag (Idus förlag) att vilja vara med och ge ut boken Chippen från tippen.

Jag kände mig nöjd, och tänkte att vi nog hade gjort en del nytta ändå. Boken började säljas, och vi kunde betala in tillräckligt med pengar för att täcka några kastreringar och lite mat, och jag började planera för en uppföljare som skulle handla om hur det gick för Chippen i hans nya hem. Jag har själv haft omplaceringshundar men ingen gatuhund, och visste inte så mycket om vilka utmaningar man kunde ställas inför när man adopterat en gatuhund. Jag intervjuade andra som gjort det, och fick veta att mörkret kunde uppfattas som läskigt, och även andra hundar, och då fick jag idén till handlingen i Chippen från tippen och stora Bosse. Jag tänkte att vi även med den boken skulle kunna samla in lite pengar och sprida information om gatuhundar och hur man kan hjälpa. Men någon i föreningen DogRescue tänkte ett steg längre.

Ska vi inte översätta boken till rumänska, och dela ut gratis i skolor? Det skulle kunna ge en ökad förståelse för gatuhundars situation, och för hur värdefulla hundars liv är.

Vilken bra idé! Och så började arbetet med att samla in pengar och söka bidrag för tryckningen, samt översätta boken. Några månader senare fraktades 1000 ex till Rumänien. Jag vet inte om de hunnit börja med att dela ut dem än, men om inte så kommer de nog att börja snart. Och jag hoppas och tror att det här kommer att leda till en bättre framtid för hundar i Rumänien, både ägda sådana och gatuhundar. I väntan på det börjar jag skriva på en tredje del, för visst måste Chippens familj adoptera en till gatuhund?

Författaren och illustratören skänker 20 % av sin vinst till DogRescues verksamhet.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #IDUS #tävling #chippen #barnbok

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.