Årets första huggormsbett i Sverige

Normalt sett inträffar det första huggormsbettet efter ett par varma, soliga dagar, men så var det inte i år. Exakt samma vecka som förra året rapporteras det första ormbettet in till Agria Djurförsäkring. Det handlar om en hund som är hemmahörande i Sorunda utanför Nynäshamn.

– Det var överraskande tidigt, men den varma vintern kan vara orsaken. Varje år ser vi att många hundar drabbas och kan få akut behov av veterinärvård. De flesta repar sig, men varje år avlider ett mindre antal hundar av huggormsbett, säger Patrik Olsson.

De flesta hundar och katter blir bitna i nosen, men värst drabbade är djuren som blir bitna i tassen. Ett bett i tassen kan leda till dödlig utgång.

Symtom på ormbett
Först märks ormbettet inte så mycket på hunden eller katten, men efter ett tag blir djuret trött och vill helst ligga ned. Efter någon eller några timmar svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden kan sprida sig uppåt benet.

Så här gör du om hunden blir huggormsbiten:

  • Försök att bära hunden till hemmet eller bilen för att undvika att giftet sprids
  • Håll den i stillhet och låt den vila
  • Sök snarast kontakt med veterinär
  • Veterinären kan ge hunden smärtstillande och vätska under ett par dagar vid behov. I vissa fall kan hunden behöva motgift

Vilka skador kan husdjuret få av ormbett?
Graden av skada beror på mängden gift som injiceras. Vissa fall av ormbett leder enbart till smärtsam svullnad i bettområdet, men i andra fall uppstår skador på djurets inre organ.

Hunden eller katten kan få en lever- och njurskada och drabbas av blodbrist, ibland får djuret hjärtpåverkan. Allt detta går vanligtvis över med lämplig medicinering och vila. Katter klarar sig generellt bättre än hunden, men behöver ofta veterinärvård.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #hundutställning #huggorm

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.