Kan husdjur sprida corornaviruset?

BilD: Pixabay

Även om det i dagsläget inte finns något som tyder på att husdjur kan bli sjuka av det nya coronaviruset SARS-CoV-2 så bör personer som är smittade undvika nära kontakt med sina husdjur, på samma sätt som de bör begränsa kontakten med andra människor.

Kan husdjur sprida smittan?

Det finns i dagsläget inget som tyder på att husdjur kan sprida smitta eller bli sjuka av det nya coronaviruset SARS-CoV-2 som spridits från Kina.

De typer av coronavirus som djur, i till exempel Sverige, bär på orsakar normalt inte heller sjukdom hos människor.

Rapporten om att man påvisat arvsmassa från SARS-CoV-2 hos en kliniskt frisk hund i Hongkong ändrar inte denna bedömning. Det är i dagsläget inte heller klarlagt ifall hunden bar på en aktiv infektion eller inte. Man vet att djur kan plocka upp såväl virus som bakterier från miljön och bära dessa tillfälligt utan att utveckla infektion eller sjukdom, och utan att  kunna sprida smittan vidare.

Ska jag undvika kontakter med djur om jag är smittad med SARS-CoV-2?

Även om det i dagsläget inte finns något som tyder på att husdjur kan bli sjuka av det nya coronaviruset SARS-CoV-2 så bör personer som är smittade undvika nära kontakt med sina husdjur, på samma sätt som de bör begränsa kontakten med andra människor. Grundläggande åtgärder för att motverka smittspridning beskrivs på Folkhälsomyndighetens webbplats, skriver SVA på sin hemsida.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #hundutställning #coronavirus #corona #SKK #Malmö #covid-19 #WDS #FCI

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Kan husdjur sprida corornaviruset?

  1. Sanne Dahl skriver:

    Ja, varför riskera att smitta ner sin lilla älskling?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.