Härsken olja är extremt skadlig för djur

Foto: Pixabay

Ger du extra omega-3 olja till din hund? Har du tänkt på att härsken olja är extremt skadlig för djur?

Kvaliteten har verkligen betydelse eftersom oxiderad olja är lika skadlig för djur som för människor. Forskning har påvisat att då en hundvalp som fortfarande växer ges härsken olja uppstår det tillväxtstörningar i skelettet. Oxiderad olja är inte heller hälsosamt för det fullvuxna djuret, för att inte tala om den påfrestning oxiderad olja orsakar hos äldre djur eller hos sporthundar och -hästar. Oxiderad olja försvagar bland annat immunförsvaret.

Plastflaskor skyddar fettsyrorna dåligt

Förpackningen har en stor betydelse för kvaliteten på oljan. Oljor som är förpackade i plastflaskor härsknar snabbt. Exempelvis fiskoljans dyrbara fettsyror tappar sin effekt och förvandlas till skadliga vid kontakt med för mycket syre. En olja som luktar starkt är ett tecken på att det skett en förändring i kvaliteten.

Näringsoljor ska förvaras i förpackningar som inte släpper igenom syre. En öppnad fettsyreprodukt ska dessutom alltid förvaras i kylskåpet.

Det sämsta alternativet är HDPE-plast

Ifall du ändå har en olja som är förpackad i en plastflaska därhemma så lönar det sig att ta en titt på flaskans botten för att försäkra dig om att flaskan åtminstone inte är märkt med HDPE. HDPE-plast är nämligen ett extremt dåligt förpackningsmaterial för olja eftersom dens syrepermeabilitet är 4000. Motsvarande tal för PET-flaskor är 75 och för metall 0. Förpackningsmaterialets syrepermeabilitet är lika med hur mycket syre som går igenom materialet per tidsenhet. 

Eftersom det inte finns någon myndighet som övervakar hur olja till djur förpackas är detta något som alla djurägare ska vara noga med. Det är speciellt viktigt att dela med sig information om skadligheten av HDPE-plast.

Nutrolin®-näringsoljorna har ett bättre skydd än andra

Bakom Nutrolin®-produktutvecklingen står Mikko Griinari som är doktor i husdjursnäring. Han har i samarbete med forskarna på Danmarks Tekniske Universitet utvecklat Nutrolin®-näringsoljornas oxidationsförsvar (Griinari m.fl. 2016). I utvecklingsarbetet har vi använt forskningsmetoder som är framtagna av professor Charlotte Jacobsens team där omega-3-oljornas oxidation undersöks som en dynamisk process.

Tack vare utvecklingsarbetet håller Nutrolin®-oljorna mot oxidation bättre än vanliga lax- och fiskoljor eller koncentrerad fiskolja*. I tabellen nedan kan du se hur olika typer av fiskolja påverkas av oxidation. Av Nutrolin®-produkterna hade vi Nutrolin® SENIOR med i undersökningen, men alla våra fiskoljebaserade produkter har samma skydd som SENIOR.

Nutrolin®-oljorna innehåller två typer av naturliga antioxidanter: 1) rosmarin- och tokoferolextrakt i olja, och 2) E-vitamin (samt även astaxantin i Nutrolin® SPORT till hundar) som skyddar djurets celler och vävnader.

* Griinari, M., Raagaard Thomsen, B. & Jacobsen, C. (2016). Improving oxidative stability of liquid fish oil supplements for pets. International Symposium on Lipid Oxidation and Antioxidants. 5-7 June 2016, Porto, Portugal.

I samarbete med Nutrolin

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #jagstannarhemma #nutrolin #omega3 #omega

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.