Ska ni ut och resa i sommar? Vad du ska tänka på när du reser med din hund i sommar!

Foto: pixabay

Att tänka på inför hemester med hunden

Rasta hunden väl före avfärd.

Res säkert: Hundar är oftast välkomna på tåg, tunnelbana, buss och flyg. I bilen och husbilen ska hunden sitta säkert, i en särskild bilbur eller fastspänd med ett särskilt säkerhetsbälte för hund. Ta pauser ofta och låt hunden sträcka på benen! Och apropå bilar… bind aldrig en hund vid dragkroken.

Akta värmen: Hundar blir lätt överhettade. En hund får aldrig lämnas ensam i en bil på sommaren, och tänk på att det även blir varmt i husvagn och husbil. Trots att det är tidig förmiddag, molnigt och knappt 20 grader kan det bli mycket varmt i bilen. Tänk också på att även hundar kan bli solbrända, skydda med solstift runt nosen. Hundar blir snabbt uttorkade och behöver dricka mycket när solen steker, så packa alltid med mycket vätska.

Välj ett hundvänligt resmål: Storstadssemestern eller helgen på den högljudda nöjesparken är inte hundens dröm. En avslappnad vecka på campingplatsen, sommarstället eller andra hundvänliga alternativ tillsammans med hela familjen är däremot precis vad hunden behöver!

  • Hitta hem: På resande fot är det än svårare för hundar som gått vilse att hitta tillbaka igen. Bortsprungna hundar kan ofta återförenas med sina familjer om de är ID-märkta och registrerade och därför är det viktigare än man kan ana. Alla som semestrar med sina hundar bör registrera dem i Svenska Kennelklubbens ägarregister, via DjurID.se. På så sätt kan de hitta tillbaka igen.
  • Om olyckan är framme: Att spara ner telefonnummer och adress till den lokala veterinären tar ungefär 25 sekunder, men kan rädda livet på en hund som råkat illa ut.
  • Motionera lagom: Värme gör hunden både trött och sugen på skugga. Det är därför klokt att spara löpturen, långpromenaden eller cykelsvängen till morgonen eller kvällskvisten. Hundar vill och ska röra på sig, men när det är som varmast mår de bäst om de får ta det lugnt.
  • Viktigt att dricka: Vattenskålar är bärbara och kan gärna följa med på utflykten. Hundar behöver dricka mycket när solen steker och blir snabbt uttorkade. Ett smart knep för att se om hunden fått i sig tillräckligt med vätska är att ta tag i skinnet på hundens huvud och lyfta litegrann så det bildas ett veck, och sedan släppa. Skinnet ska släta ut sig inom ett par sekunder. Tar det längre tid kan hunden ha vätskebrist.
  • I insektstider: Hur kan man veta om hunden fått ett stick eller bett? Svullnad, smärta, rodnad och slickande eller kliande på ett visst ställe brukar vara pålitliga ledtrådar. Om hunden får ett getingstick är det viktigt att se till att hela gadden följer med ut och att rengöra sticket. Mot de irriterande myggorna finns viss lindring; vissa myggstift kan faktiskt användas till hund. Personalen på apoteket har koll!
  • Mot fästingar: Fästingar är inte hundarnas bästa kompisar och att dagligen känna igenom pälsen under fästingsäsongen är A och O. En fästingplockare i resväskan är en god idé. De två sjukdomar som främst drabbar hundar är som blivit fästigbitna är anaplasma och borrelia – håll koll på hundens allmäntillstånd om den haft en fästing.
  • Ny i stan: Att resa tillsammans med en promenadsugen hund kan vidga vyerna. En god idé är att fråga personalen om härliga promenadstråk, de har koll på de vackra miljöerna runt campingen eller i närheten.
  • Förebygg tristessen: Hundägare som aktivt ägnar en stund om dagen till sina fyrbenta vänner är kloka. Uttråkade hundar skäller mer, och är allmänt rastlösa – vilket kan vara stressande även för matte och husse. Semestern ska inte handla om stress och måsten, men lite lek och umgänge skadar inte. Balansövningar är en snabb och härlig lek. Det räcker med en stubbe som redskap.
  • Bada med hund: Vill hunden också svalka sig? Klart den ska ta sig ett dopp! På internet finns listor med badplatser runt om i landet dit hundar är välkomna.

Aldrig lämna hunden i bilen

Att lämna hunden i bilen är aldrig okej under sommaren och varma dagar, då temperaturen i bilen snabbt stiger. Många hundar dör tyvärr årligen efter att ha blivit lämnade i varma bilar, så undvik detta helt när det är dags för semester. Istället så rekommenderas det att man turas om att gå in på affärer, uppsöka toaletter och annat, så att minst en familjemedlem kan stanna ute med vovven under tiden. Semester ska vara roligt för alla, och det blir det om man är ordentligt förberedd!

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #jagstannarhemma #semester #hemester #hundibil

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.