Hemester – att resa med tåg med hunden eller katten

Foto_ Johanna Toftby blogg

Att ta tåget är både bekvämt och miljövänligt, men det gäller att planera färden så att även fyrbenta vänner får en trevlig resa. Här kommer några resetips för hunden och katten.

De allra flesta tågoperatörer i Sverige erbjuder särskilda vagnar eller platser för djur utan extra kostnad. Men det kan finnas tåg som tillåter inte djur, försäkra dig om att det finns specifika djurplatser när du bokar biljetten eller välj den djurtillåtna vagnen. Djurvagnen brukar vara tydligt skyltad, ofta på vagnsdörren.

– Se till att rasta hunden ordentligt innan resan och ha kolla om det finns något längre stopp, där du kan gå ut för en kortare kisspaus under resans gång, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef, Agria Djurförsäkring.

Brukar ditt djur blir åksjuk när ni åker bil eller buss? Då är risken stor att den också blir åksjuk av att åka tåg. Undvik att inte ge djuret mat precis innan avfärd.

Oavsett vilket djur du reser med, försök att göra resan så behaglig som möjligt. Har hunden en favoritfilt, en rolig leksak och lite godis? Har du ditt djur i bur under resan? En katt kan till exempel uppskatta om buren står lite avskilt. Be att få byta plats om ditt djur inte trivs med sin djurgranne.

Resa med flera djur Ofta finns det en gräns för hur många djur du kan ta med dig på din biljett. Kontrollera därför noggrant reglerna som gäller för det bolag du bokar med. Vissa företag erbjuder dig att ta med flera djur till en extra kostnad.

Åka tåg utomlands med sällskapsdjur Viktigast av allt när du reser utomlands med tåg med ditt djur är att kolla vilka införselregler som gäller för just det landet ni ska till. Gör detta i god tid innan resan, då vissa av kraven måste uppfyllas ska göras långt innan resan.

Olika länder har olika regler för införsel av djur. Det kan exempelvis handla om krav på pass, ID-märkning, avmaskning och vaccinationer.

Resetips för hundar och katter:

  • Boka djurtillåten vagn
  • Rasta djuret innan resan
  • Ta med vatten och vattenskål
  • Åksjuka djur får spara maten till efter resan
  • Håll koll på vilka resedokument som behövs vid internationella tågresor

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #jagstannarhemma #resetips #tågresa #tåg #buss #johannatoftby #lucy

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.