Så cyklar du med din hund

DSCN9333

Många väljer att motionera sin hund intill sin cykel. Det första du bör tänka på är att hunden skall vara väl dresserad och lydig innan du ger dig ut på en cykeltur, man vill ju inte att hunden plötsligt skall slänga sig hit eller dit för att nosa på något under cykelturen.

Kom ihåg att värma upp hunden genom lek och promenad innan ni börjar cykla, träna också hunden stegvis. En otränad hund får liksom människan träningsvärk, om ni tar i allt för mycket i början. Det är också bra med en stunds lek efter avslutad cykeltur.

Hunden skall springa på höger sida om cykeln, så att den springer mellan dig och övrig trafik. Vanligtvis gå ju hunden på vänster sida, så börja med att leda cykeln tills hunden vänjer sig både vid cykeln och den nya situationen. Då ni känner er säkra och hunden är lugn och van vid situationen kan ni sätta igång att cykla.

Tänk på att en hund som springer på asfalt kan skada eller överanstränga sina trampdynor och leder. Börja därför inte cykelträna din hund innan den vuxit färdigt och se till att inte överanstränga din hund i onödan. En storvuxen hund skall vara minst 18 månader eller äldre innan ni börjar med cykelträning, en mindre hund kan börja vid ca 1 års ålder.

DSCN9335

Dvärghundar följer också gärna med på en cykeltur, då kan det vara bra att skaffa en cykelkorg. För att hunden skall sitta still och inte hoppa ur korgen kan ni skaffa ett ”skyddsnät” på korgen. Det finns även cykelkorgar där man kan fästa hunden vid en sele så den inte kan hoppa ur.

Innan ni börjar cykelträna skall ni införskaffa följande:

  • En bra sele som ger full rörelsefrihet och är bekväm utan risk för skavsår
  • En stabil transportbur för vila och säker transport (om ni åker bil till och från träningen)
  • En cykelkrok som håller hunden på säkert avstånd vid jogging
  • ”Eftervård” med kylande snibb, vätska och tassvård
DSCN9357 (1)

Artikeln har tidigare publicerats på Dog News Tack till Saffran & Rossi för foton och tips

Foto. pixabay

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #jagstannarhemma #blocket #cyklamedhund #cykla

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.