Visste du detta – 35 saker som är GIFTIGT för HUNDEN

Foto: Unsplash

Mycket av det som vi människor äter är inte bra för hundar, här listar vi 35 saker som är giftigt för hunden och bra att veta om.

Misstänker du att din hund har fått i sig något giftigt, kontakta genast din veterinär! Med en hundförsäkring hos Svedea kan du utan kostnad kontakta FirstVet direkt i mobilen och få snabba besked. Här kan du läsa mer om FirstVet.  

Alger 

Om hunden badar eller dricker vatten där det råder algblomning kan hunden bli förgiftad av algtoxiner som kan finnas i blågröna alger när de blommar. Algtoxiner är ett slags cyanobakterier. Hur allvarlig förgiftningen blir beror på hur mycket vatten hunden får i sig, eller hur länge hunden badar, och hur höga halter av algtoxiner som finns i vattnet. 

Symtom: Diarré, kräkningar, klåda, irritation, fradga, kramp, förlamning. Skador på lever, njurar, nervsystem, lungor, invärtes blödningar. Kan i värsta fall leda till döden.

Avokado 

Avokado innehåller ett ämne som heter persin och som kan påverka mjölkkörtlar och hjärta hos hunden. Skalet innehåller mer av ämnet än fruktköttet, men det är lika bra att ta det försiktigt med fruktköttet också. 

Bacon 

Bacon innehåller både mycket salt och mycket fett. Mat med extremt hög fetthalt kan orsaka akut pankreatit hos hunden (bukspottkörtelinflammation). Stora mängder salt kan locka hunden att dricka stora mängder vatten på kort tid, vilket kan leda till magomvridning. 

Bakpulver 

Ett stort intag av bakpulver kan skada hunden. Natriumbikarbonatet i bakpulvret kan orsaka muskelkramper, hjärtsvikt och förhöjda nivåer av elektrolyter i hundens blod. 

Blomlökar 

Många populära lökplantor är giftiga för hunden. Om din hund har grävt upp dina nysatta blomlökar bör du samråda med veterinär för att avgöra om just den sorten är giftig. 

Broccoli (rå) 

Hunden bör inte äta för mycket rå broccoli, då den anses kunna leda till nedsatt sköldkörtelfunktion hos hunden. Om broccolin är kokt går det däremot bra. 

Choklad, kakao  

Kakao innehåller ett ämne som heter teobromin och är giftigt för hunden. Hundens reaktion efter att ha ätit choklad beror på mängden kakao den får i sig i förhållande till dess vikt, men det är också individuellt hur känslig hunden är mot ämnet. Kom ihåg att mörk choklad innehåller mer kakao än ljus choklad, eller chokladbitar där chokladen är uppblandad med mandelmassa, kex och annat. I vit choklad finns ingen kakao och därmed inget teobromin.  

Symptom: hjärtklappning, muskelskakningar, diarré och att hunden kissar mer än vanligt. Kan i värsta fall leda till döden. 

Citrusfrukter  

En eller annan apelsin är inte farligt, men i alltför stora mängder kan citrusfrukter störa magsaftsproduktionen och leda till kräkningar. I citrusfrukternas skal finns olika eteriska oljor som kan ge illamående och andningsbesvär vid förtäring. 

Deg (ojäst) 

När degen jäser i magen bildas alkohol, och hunden kan bli berusad, vilket kan skapa obehag för hunden som blir ostadig på benen och eventuellt också aggressiv. Hundens mage kan dessutom bli kraftigt uppsvälld, vilket kan vara farligt och medföra smärta. 

Ekollon 

Ekollon innehåller ett ämne som heter tannin och som är frätande. Höga doser kan vara dödliga men redan en handfull ollon kan ge förgiftningseffekter.  

Symtom: Trötthet, minskad aptit, feber, förstoppning, tjärliknande diarré, njurskador, leverskador. Kan även leda till döden. 

Getingstick 

Getingstick och andra insektsbett är inte farliga för hunden i allmänhet, men om hunden är extra känslig mot getingstick eller om sticket sitter på ett känsligt ställe kan det ändå bli problem med allergiska reaktioner och svullnader. Hunden kan även få en allergisk reaktion om den blir stucken många gånger vid samma tillfälle, vilket framförallt är vanligt när det handlar om jordgetingar som kan bli väldigt aggressiva. 

Symtom: Lokal svullnad, kräkningar, andningsbesvär. 

Glykol 

Glykol ingår som antifrysmedel i kylarvätska och spolarvätska. Det är mycket giftigt för hundar, även i en liten mängd. Eftersom glykol är sött och gott kan det hända att hunden gärna slickar i sig det som du spiller bredvid. Glykolen bildar kristaller i njurarna vilket kan leda till njurskador. 

Symtom: Hunden blir törstig, hunden kissar mycket, hunden får dålig balans, nedsatt njurfunktion. 

Grönmögelost 

Grönmögelost innehåller roquefortin, en giftig mögelsvamp som kan ge nervtoxiska effekter, till exempel skakningar. Även om det inte behöver gå så långt, är det här något som hundar är känsliga mot och det bästa är kanske om du njuter av hela osten själv. 

Kaffe 

Koffeinet i kaffet kan vara farligt för hunden. Liksom när det gäller kakao beror effekten på hur mycket koffein hunden får i sig, hur mycket hunden väger, men också hur känslig just din hund är. För en liten hund kan en kopp kaffe räcka för att ställa till problem.  

Symtom: Hjärtklappning. Kan i värsta fall leda till döden. 

Lök och vitlök 

Lök och vitlök innehåller ett ämne som heter alicin. Det finns i både rå och tillagad lök. Alicin är giftigt för hundar och kan orsaka blodbrist och leverskador. Hur mycket lök som leder till förgiftning beror på hur stor hunden är, hur mycket lök den får i sig och hur känslig den är. Ett tips är att inte ge hunden matrester som innehåller lök, som köttbullar, många korvsorter, köttfärssås och ofta även färdiglagadmat.  

Symtom: Diarré, kräkningar, kramper, minskad aptit, andningsbesvär, bleka slemhinnor, buksmärtor. Kan leda till dödsfall. 

Majskolvar 

Själva majskornen är bra mat och ingår ofta i hundmat, men kolven som majskornen sitter på är rena dödsfällan för hunden. När hunden tuggar i sig den sega, fibriga kolven är det gärna stora, vassa bitar som hamnar i magen, och de kan ställa till stora problem i hundens tarmsystem. I värsta fall kan de till och med fastna i tarmen och behöver då opereras ut.  

Symtom: Kräkningar, dålig aptit, buksmärtor. Kan i värsta fall leda till döden. 

Medicin 

Mediciner av olika sorter hör självklart inte hemma någonstans där en hund kan komma åt dem. Effekten om hunden äter din medicin är svår att förutsäga och beror helt på vilken substans det rör sig om, men om olyckan är framme bör du kontakta veterinär så fort som möjligt. 

Jordnötter och andra nötter 

Även om hunden inte är nötallergiker kan nötterna föra med sig stora mängder av något som heter aflatoxin. Det är en mögelsvamp som trivs på nötter och som hundar är känsliga för. Även en liten mängd av giftet kan orsaka förgiftning hos hunden, och det verkar som om macadamianötter är extra farliga. Dessutom kan nötter fastna i halsen, och om nötterna är saltade har vi riskerna med stort saltintag. 

Symtom: dålig aptit, kräkningar och diarré, blodig avföring, nedsatt leverfunktion, vinglighet, slöhet, förlamning. Kan i värsta fall leda till döden. 

Ormbett  

Olika hundar är olika känsliga mot ormbett. I bästa fall blir det bara en lokal svullnad med sveda eller klåda, men om man har otur kan olika typer av förgiftningssymtom uppstå. Om din hund blir ormbiten bör den hålla sig stilla för att minska spridningen av giftet. Om hunden behöver flyttas kan du gärna bära den. 

Symtom: Leverskador, njurskador, blodbrist, störningar på hjärtat. Kan i värsta fall leda till döden.  

Paddor 

Din hund kan vara känslig mot det gift som paddorna utsöndrar från körtlar under huden. På nordiska paddor är giftet inte alltför starkt, men paddförgiftning kan ändå drabba en känslig hund som tuggar eller slickar på de spännande små djuren. Förgiftningen är oftast inte särskilt allvarlig för hunden, utan mest besvärande. 

Symtom: Ökad salivutsöndring (lödder i munnen), små pupiller. 

Potatis 

Att ge hunden lite potatis som en del i en balanserad kosthållning är inte fel, men rå potatis innehåller ett ämne som heter solanin och som hunden kan vara känslig mot. 

Symtom: Kräkningar, diarré, yrsel, kramper. 

Rabarber 

Rabarber bör man vara lite försiktig med. Växten innehåller ämnen som irriterar och hämmar bildandet av röda blodkroppar. I rabarber finns även oxalsyra, ett ämne som förhindrar upptag av kalcium och kan vara dödligt i höga doser. Symtomen efter att ha ätit för mycket rabarber visar sig ibland upp till ett dygn efter förtäringen. 

Symtom: Magont, illamående, kräkningar, diarré. Njurpåverkan.  

Russin  

Russin kan orsaka akut njursvikt hos hunden. Som ofta är det individuellt hur stor mängd hunden klarar utan besvär, och effekten beror på hundens storlek och mängden russin som den har ätit. Bäst är att inte alls ge hunden russin (eller vindruvor).  

Symtom: Diarré, kräkningar, buksmärtor, vinglighet, trötthet. 

Råttgift 

Råttgift är giftigt, det hörs ju på namnet. Hunden kan även bli förgiftad om den tuggar på råttor eller andra djur som har ätit råttgift. Det finns olika sorters råttgift på marknaden och de har olika typer av skadliga effekter. Du kan läsa mer på Giftinformationscentralens hemsida

Symtom: Blödningar ur nos och munhåla. Blåmärken, inre blödningar, blod i avföringen. Dåsighet, kramper, medvetslöshet. Kan leda till döden. 

Saffran 

Saffran kan innebära risk för mildare förgiftningssymtom hos hundar. Ren saffran ur förpackningen gör större skada jämfört med utblandad saffran, till exempel om  hunden skulle få i sig resterna av en saffransbulle som någon har tappat. 

Symtom: Magbesvär.  

Salt 

Om hunden äter för mycket salt på kort tid kan den drabbas av saltförgiftning. Det kan även hända genom att hunden dricker saltvatten eller äter salt mat, som bacon. Kombination stora kvantiteter salt och små hundar ska man se upp särskilt. 

Symtom: Diarré, kräkningar, seghet, stelhet, kramper. 

Snigelmedel  

Bekämpningsmedel är farliga för våra hundar, i största allmänhet. Just snigelmedel har blivit allt vanligare under de senaste åren i takt med mördarsniglarnas inmarsch i våra trädgårdar. Av naturliga skäl blir snigelmedlet också lättåtkomligt för hunden när man lägger ut det just i trädgården.  

Symtom: Ökad salivutsöndring, kramp, feber, styvhet i kroppen, små pupiller. 

Spenat 

Spenat är fullt av järn och vitaminer och mycket nyttigt för hunden. Men spenat liksom rabarber bör du inte ge hunden alltför ofta eller i alltför stora mängder då det kan ha en hämmande effekt på nybildandet av röda blodkroppar. 

Svamp 

Giftiga svampar är farliga även för hundar. En del svampsorter kan göra hunden mycket sjuk och andra är direkt dödliga. Om du misstänker att hunden har fått i sig giftig svamp ska du kontakta veterinären så fort som möjligt. 

Symtom: Magont, kräkningar, diarré, skakningar. 

Vindruvor  

Vindruvor kan orsaka akut njursvikt hos hunden. Det spelar ingen roll om det är vita, gröna eller röda druvor, med eller utan kärnor. Exakt hur den toxiska effekten uppstår är oklart, och olika hundar kan vara olika känsliga mot vindruvor. Det verkar också variera från gång till gång.  

Värktabletter 

Värktabletter får förstås aldrig vara åtkomliga för hunden. Överdosering av värktabletter kan leda till förgiftning, leverskador och nedsatt syretransport i blodet. Om hunden lider av värk får du ge dina egna värktabletter, för människa, enbart på inrådan av din veterinär. Doseringen skiljer sig mellan människa och hund och du måste absolut ta hjälp av en veterinär för att få det rätt. 

Symtom:  Överdos av paracetamol kan ge leverskador och nedsatt syretransport i blodet. Acetylsalicylsyra kan ge kräkningar och diarré. 

Giftiga växter 

Det finns massor av växter som är olämpliga för hunden att äta. Amaryllis, berberis, benjaminfikus, cyklamen, fläder, rhododendron, porslinsblomma, vitsippa, yuccapalm – listan kan göras nästan hur lång som helst. HÄR på Dognews.se hittar du en väldigt bra lista över giftiga växter. För att få säker information om en viss växt bör du kontakta din veterinär. Som Svedea-kund kan du konsultera med FirstVet via din telefon utan kostnad.  

Xylitol (sockerfritt godis) 

Xylitol är ett sötningsmedel som är ofarligt för människor men mycket giftigt för hunden. Undvik alltså tandkräm, sockerfritt tuggummi och godis, med mera. Hundens matsmältning kan inte bryta ner xylitol, och xylitolintag kan sänka hundens blodsockerhalt till farligt låga nivåer. Redan 2-3 små tuggummin kan orsaka hypoglykemisk koma för en medelstor hund.  

Symtom: Kräkningar, skakningar, slöhet, lågt blodsocker, kramper, medvetslöshet. Kan i värsta fall leda till döden. 

Äggvita (rå) 

Äggvitan innehåller ett ämne som heter avidin och som gör att vitaminerna i kosten förs ut med avföringen istället för att tas upp i tarmen. Om du kokar eller steker äggvitan förstörs dessa egenskaper hos avidin, och ägget blir ofarligt för hunden. 

För mer information om vilka ämnen som är farliga för hundar att äta kan du besöka Giftinformationscentralens hemsida

Källa Text: Svedea

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #giftigt #giftigtförhunden

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.