Valpens första jul – under julen ökar risken för skador i hemmet

Foto: pixabay

Under det här speciella året har många nya valpar flyttat in hos sina nya familjer och ska snart fira sin första, härliga jul tillsammans. Men i julstöket är det viktigt att hålla ett öga på vad valpen stoppar i sig och ligga steget före när det gäller att placera spännande juldekoration, presentsnören eller glittergirlang utom räckhåll. Agria Djurförsäkrings skadestatistik visar att risken för att hunden får i sig något olämpligt med akuta veterinärbesök som följd ökar med 20 procent under tiden runt jul och nyår.

Under jul- och nyårshelgen ökar risken att valpen ska sätta i sig något som fastnar i magen och kräver veterinärvård och operation med 20 procent. jämfört med en vanlig månad under hösten.  Där till kommer risken för förgiftning av godsaker på julbufféen som julskinkan, köttbullar, chokladbitar och russin. Här vilar ett ansvar på varje djurägare att se till att även valpen kan fira en lugn och fröjdefull helg.

– Varje jul får hundratals hundar besöka veterinär med akuta besvär som många gånger hade gått att undvikas av djurägarenRisken är stor att julsaker fastnar i tarmen och kräver en buköppning på klinik för att plockas bort, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Faror under julen kan vara ett presentsnöre, en enkel glittergirlang från granen eller annan juldekor. Barnens julklappar kan också locka valpen till lek och bus, glöm inte att plocka undan ”leksakerna” när leken är över. Håll också ett extra öga på batterier som kommer med en del leksaker och tekniska produkter. Om valpen sväljer ett batteri finns risk för allvarliga frätskador i magsäcken som följd. Här gäller det att snabbt ta djuret till veterinären.

Varje jul får hundratals hundar besöka veterinär med akuta besvär som många gånger hade gått att undvikas av djurägaren

Symtom 

Symtom på att valpen har svalt något olämpligt kan till exempel vara kräkning, diarré, ökat tillflöde av saliv och nedsatt allmäntillstånd. Ju snabbare djuret får vård, desto bättre prognos. Beroende på var man bor i landet kan det vara långt till en jouröppen veterinärvårdsklinik under julhelgerna. Och räkna med långa väntetider på kliniken. För snabb veterinärvårdrådgivning finns appen Agria Vårdguide tillgänglig vid enklare skador och sjukdomar.

Ligg steget för din valp och håll koll på vad den stoppar i munnen. Se till att den inte kommer åt:

Presentsnören

Glitter

Annat julpynt

Barnens leksaker

Batterier

Köttbullar som innehåller lök

Glöggens russin och vindruvor

Choklad

Nötter

Källa: Pressmeddelande

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.