Svårt att köpa hundvalp – ur en valpköpares perspektiv

foto: pixabay

Det skrivs och har skrivits många artiklar om coronavalpar och hur dessa sedan i somras har sålts vidare och uppfödarnas rädsla för att många hundvalpar fortsättningsvis kommer att omplaceras. Men ingen skriver om hur det som seriös valpköpare känns att förgäves kontakta uppfödare utan att få köpa en valp.

Vi blev kontaktade av en valpköpare som känner sig ledsen över att inte få en ärlig chans att få köpa en hundvalp. Marknaden har blivit stenhård, du behöver ha både referenser och CV för att få komma och titta på en valpkull. Vilket till slut får en del valpköpare att köpa hundvalp på Blocket med risken att de köper en smuggelhund.

Den 1 juli år 2020 skrev Dog News: Vi är mitt i coronapandemin och redan nu letar de första så kallade coronavalparna nya hem för andra gången. Begreppet coronavalp kom till då allt fler ville skaffa sig en hund då tiden skapades då människor uppmanades jobba hemifrån.

Många seriösa hunduppfödare och Svenska kennelklubben visade tidigt en oro för vad som skall ske med alla dessa hundvalpar som köptes under år 2020, då pandemin är över och det blir ”vardag” igen och människorna skall återgå till jobbet och sina studier!

Det finns långt flera valpköpare än det finns valpar till salu, man kan få vänta 1 år på att få köpa en specifik valp. Vi vill påpeka att för oss är det ingen nyhet, vi har personligen själv alltid haft ca 1 år eller mera kö på våra valpar då vi avlar så lite.

Hur gallrar du ut dina valpköpare? Hur vill du helst bli kontaktad av valpköpare?

Här nedan beskriver en seriös valpköpare med egna ord frustrationen över att inte få köpa en hundvalp:

Redan runt November förra året började jag leta efter en valp då min förra hund gick snabbt bort under sommaren och jag väntade med att leta då sorgen var för stor men då hade jag ingen aning om hur illa behandlad jag skulle bli. Jag har pratat med så många kennlar och alla säger samma sak: jag kan inte lova någonting eller jag har inga valpar men när man sedan pratar med nästa kennel visar det sig att dom visst har valpar från kenneln man pratade med innan. Jag blir både arg och ledsen eftersom man till slut funderar på om det är mig själv det är fel på eller varför jag inte duger som valp köpare. 
Och jag förstår att man som uppfödare har rätt att välja vem man säljer till men då borde även uppfödaren skriva sina krav så den som köper kan göra en bedömning också om dom vill köpa från den kenneln. 
Jag har själv haft hund i sammanlagt 20 år men under dessa omständigheter duger inte det. Och när man samtidigt ser både facebook grupper och på hundforum där många skriver om sina upplevelser kring detta så blir man såklart ledsen. Men värst är nog när allt fler skriver att dom förstår dom som köper smuggelhundar för det finns ingen annan utväg då du blir nekad gång på gång.

Valpar som är köpta under pandemin säljs nu via blocket och facebooks Market place. Jag ser annonser som läggs upp varje dag med valpar som är i åldrarna 3-6 månader som ska säljas för dom är köpta 2020 och alltid med samma sak i beskrivningen: pga allergi måste vi sälja, eller pga tidsbrist måste vi sälja och i vissa fall ser man nu är det dags att sälja vår hund.  Att det är dags att sälja något kan man skriva om ett objekt men en levande varelse är bara hemskt. 

Jag hoppas verkligen ni kan skriva eller göra research om detta då det inte uppmärksammas ordentligt, att många fler kan se vad pandemin gjorde för dom hundar som idag säljs på blocket och för hundköpare som idag inte kan få en hund, oavsett hur lång erfarenhet man har och hur man måste fylla i formulär för att köpa en hund och praktiskt taget skicka in ett CV om sig själv för att i slutänden bara få ett nej, inget svar alls eller bli uppskriven för att sedan ändå få ett nej. 

Vi hoppas att många av dessa seriösa valpköpare tar chansen att ge coronavalpar som behöver omplacering ett nytt för alltid hem!

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #jagstannarhemma #blocket #coronavalp #hundvalp #köpahund #skk #köpavalp

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.