Barnfamilj köpte smuggelhund på Blocket – misstänkt rabies

foto: pixabay

Familjen var väl förberedd och påläst, ändå slutade deras hundköp från Blocket i en mardröm, med misstanke om dödlig smitta, illegal hundsmuggling och stor sorg.

Familjen hade läst på allt de kom över om rasen Pomeranian, de läste på om hur ett lyckat hundköp går till, ändå slutade allt så otroligt ledsamt och fel. Familjen väntade tills baren var 8 och 11 år gamla, innan de började leta efter en hundvalp. Det var ifjol hundköpet skedde. Då de började kontakta uppfödare förstod de snabbt att de inte var de enda i Sverige som ville köpa hundvalp. Ganska fort gick det upp för familjen att det skulle bli tufft att få tag på en liten efterlängtad valp.

Då de fick se annonsen på Blocket föll de pladask för den 12 veckor gamla Pomeranian valpen som var importerad från Polen. De tycket att annonsen lät seriös, den manliga säljaren var förtroendeingivande och alla papper verkade stämma och de fick besöka valpen i hemmet.

Familjen gjorde en noggrann research, de skaffade alla nödvändiga saker till valpen och kände sig mera förberedd än de var då deras egna barn föddes.

De åkte hem till mannen som sålde valpen, han ingav ett proffsigt uttryck och var förtroendeingivande, valpen hade alla papper, inklusive hundpasset och allt verkade vara i sin ordning.

Problem då de skulle registrera valpen

Först då de skulle registrera valpen hos Jordbruksverket och teckna hundförsäkring fick familjen känslan av att det var något som inte riktigt stämde. Var det något som fattades? Familjen kontaktade en vän som var veterinär i Polen och bad honom att kolla upp valpens pass.

Passet fanns i databasen, men det var något som var väldigt fel, passet var registrerat på en annan hund av en helt annan ras, med ett annat id-nummer.

Vid kontakt med den veterinär i Polen som hade stämplat valpens pass, fick de en obehaglig överraskning. Veterinärens identitet och stämpel hade stulits och även tidigare använts för att förfalska pass.

Familjen tog valpen till veterinären, tankarna runt om valpen bar på rabies fick familjen att splittra sig, pappan i familjen tog barnen till stugan och mamman isolerade sig i hemmet med valpen. Det enda sättet att få reda på om valpen bar på rabies var genom att låta valpen somna in och ta ett prov från valpens hjärnvävnad. Föräldrarna fick vrida på sanningen och ljuga för barnen att valpen var sjuk och behövde få somna in. Dagarna släpade sig fram innan provsvaret kom, att valpen var negativ och familjen kunde andas ut. Ingen risk för att någon i familjen var smittad med rabies.

Istället kom skuldkänslorna över att man hade avlivat en tillsynes frisk och glad hundvalp.

 På Jordbruksverket fick man in ungefär 300 liknande fall ifjol.

Att smuggla hundar är lukrativt

Valparna föds ofta upp i valpfabriker i Europa, valparna kan köpas för mindre än 100 euro, för att sedan säljas för 20.000-30.000 kronor beroende på hur populär rasen är, och i de flesta fall smugglas flera valpar åt gången, skriver DN.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.