Hur påverkas din hund av att ställa om klockan till sommartid?

foto: pixabay

I natt ställer vi fram klockan till sommartid vilket enligt forskning ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt och depression. Även djuren drabbas av att vi ställer om klockan, rutinberoende djur som mjölkkor blir stressade av omställningen.

Ser du någon påverkan hos din hund av att ställa om klockan till sommartid? Brukar du fortsätta ge hunden mat på samma tider som tidigare eller hur agerar du?

Att få en timmes nattsömn mindre kan jämföras med en mild jetlag, vilket tar en till två dagar att vänja sig vid.

I studier har man sett effekter på olyckor och en ökad stress hos hjärtpatienter, då klockan ställs om till sommartid. En svensk studie visade att omkring trettio svenskar dör varje år i hjärtinfarkt i och med bytet till sommartid.

Dålig sömn kan leda till att du generellt mår sämre både fysiskt och psykiskt, får svårare att fokusera och blir mer känslomässig. Man har även sett att dålig sömn i förlängningen kan leda till sjukdomar som diabetes och hjärt- kärlsjukdom. 

Forskning visar att vi är mycket mer styrda av kroppens cirkadiska rytm, som styrs av solen, än vad som tidigare trotts.
Störningar i den cirkadiska rytmen, det vill säga kroppens biologiska klocka, har bland annat kopplats till sömnproblem, depression, kognitiv dysfunktion och flera neurologiska sjukdomar. Särskilt viktigt är det enligt denna forskning med solljus tidigt på dagen, skriver Läkartidningen.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.