Schäfern Cobra är Årets Blodgivarhund 2021

Foto: pressmeddelande

För andra året i rad har AniCuras djursjukhus runt om i Sverige nominerat hjältehundar till att bli Årets Blodgivarhund 2021. Under den internationella blodgivardagen avslöjade tävlingens initiativtagare, AniCura, att årets vinnare är den åttaåriga schäfern Cobra. Under sina sju aktiva år som blodgivare har Cobra hjälpt till att rädda sina fyrbenta vänners liv hela 19 gånger.

Att en blodtransfusion är lika livsavgörande för en skadad eller akut sjuk hund som för en människa är det få som vet. En ny undersökning från YouGov och AniCura visar att färre än var tredje svensk (28%) är medveten om att hundar kan vara blodgivare. För att uppmärksamma behovet av fler blodgivarhundar initierade AniCura den numera årliga utmärkelsen Årets Blodgivarhund. Det är även ett tillfälle att hylla alla de hjältehundar som lägger grunden för Sveriges avancerade djursjukvård och hjälper till att rädda hundliv.

– Det känns jättekul att det var just Cobra som vann! Även om hon alltid varit en vinnare i mina ögon är det extra kul att bli uppmärksammad på det här sättet. Cobra har alltid tyckt om att lämna blod. Hon hoppar glatt upp på bordet för att äta korv och mysa med sköterskorna. Hon brukar till och med ”schäfersjunga” under själva blodtappningen, säger matte Therese Tebelius.

Föregående års jury fick även i år förtroendet att utse årets vinnare. Det är chefsveterinären Sandra Douglas på AniCura, Helena Skarp från Svenska Kennelklubbens Kansli (SKK), Tove Särkinen från Sveriges Veterinärförbund (SVF) och Kenth Svartberg som är utbildare och forskare inom etologi, som utsett Cobra till vinnare.

– Cobra hade tuff konkurrens, vi hade flera starka kandidater. Men vi kunde inte blunda för Cobras långa tjänstgöring, med 19 blodtappningar hittills. Hon går dessutom snart i pension vilket gör att det känns extra roligt att uppmärksamma hennes fantastiska arbete. Med Cobras och alla andra blodgivarhundars insatser kan vi bedriva en avancerad djursjukvård och rädda fler hundliv, säger Sandra Douglas, juryordförande och chefsveterinär på AniCura.

En bild som visar hund, inomhus, golv, sitter

Automatiskt genererad beskrivning

Juryns motivering:
Som den blodgivarhund som lämnat blod under längst tid och flest antal gånger är du en given vinnare. Med hjälp av ditt bidrag har vi kunnat rädda många hundliv och din insats är ovärderlig. Snart närmar du dig en välförtjänt pensionsålder och vi vill fira dig för ditt långa och trogna engagemang. Du är vår hjältehund Cobra.

Om Årets Blodgivarhund Årets Blodgivarhund är ett initiativ av AniCura för att uppmärksamma de hundar som idag lämnar blod och räddar liv, men också för att inspirera andra hundägare att anmäla sin hund.

Vinnaren har utsetts av juryn, som består av:
Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura
Helena Skarp, chef för avel och hälsa på Svenska Kennelklubben (SKK)
Tove Särkinen, veterinär, redaktions- & kommunikationsansvarig på Sveriges Veterinärförbund (SVF)
Kenth Svartberg, utbildare och forskare inom etologi

       Kan din hund bli blodgivare? Dessa kriterier behöver uppfyllas:
•	Hunden måste väga över 25 kilo.
•	Börja gärna så tidigt som möjligt, från cirka 1 års ålder kan hunden få börja lämna blod. Eftersom det är en process att antas som blodgivare vill de flesta djursjukhus att hunden inte är äldre än 4 år då den börjar lämna blod. Vanligtvis ”pensioneras” hundarna som blodgivare när de är ungefär 8 år gamla.
•	Hunden måste vara vaccinerad och avmaskad.
•	Blodtappningen tar ungefär 5-7 minuter, så det är viktigt att hunden kan ligga stilla under den tiden.
•	Hunden ska helst inte vara avsedd för avel. Rådgör med din veterinär om vad som gäller. 
•	Blodgivaren får inte ha tagit emot en blodtransfusion själv.
•	Restriktioner för utlandsvistelse kan förekomma. Olika länder har olika sjukdomspanoraman och det finns sjukdomar i andra länder som är svåra att testa för och vilka kan spridas genom en blodtransfusion. Det är viktigt att man kan säkerställa att hunden är helt frisk.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.