Forskning: Hunden blir gladare av att lösa ett problem

Foto: Pexels.com

Forskning från Uppsala lantbruksuniversitetet visar att hundar som får agera problemlösare är gladare och mer tillfredsställda än andra hundar.

Forskarna använde sig av 12 beaglar som belönades på två olika sätt, en del av hundarna fick lösa ett problem innan de belönades medan resten av hundarna belönades utan prestationskrav. I resultatet kunde man se att hundarna som fick lösa ett problem innan belöningen viftade gladare på svansen när de belönades än de hundar som fick belöningen utan prestation.

Man kunde utläsa av resultaten som mättes genom hjärtfrekvens och beteende att hundar är verkligt intresserade av att lösa problem. Motsvarande resultat har tidigare setts hos bland annat kor och forskarna har kommit fram till att det är en viktig för djurens överlevnad.

Som belöning fick hundarna godis, mat, träffa en annan hund eller träffa en människa. Att få godis eller mat var den mest populära belöningen därefter följde att få träffa en människa.

Något som alla som bara har en hund ska ta fasta på, hundar uppskattar högre att få träffa en människa än att få träffa en annan hund.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.