Så tränar du din hund på att vara ensam

Foto: Åsa Dufva med hunden Joy – Royal Canin

Under det senaste året har flera svenskar tillbringat mycket av sin vardag på hemmaplan och rekordmånga har passat på att skaffa hund. När det är dags att återgå till en mer normal vardag som kanske innebär att du måste lämna din hund ensam hemma, kan den hund som inte har vant sig vid det bli orolig och stressad. För att undvika separationsångest måste du därför se till att träna din hund. Royal Canins husdjursagronom delar med sig av sina bästa tips till valp- och hundägare.

– Hundar är flockdjur av sin natur och har sociala behov. Det är viktigt att valpen känner trygghet i sin nya flock, men också att den förmår att vara trygg utan ditt och familjens sällskap. Även om det är frestande att ständigt finnas till hands när du är hemma, är det viktigt att börja bygga en vardagsrutin som även fungerar en arbetsdag då du lämnar hemmet, säger Åsa Dufva, husdjursagronom på Royal Canin.  

För att hunden ska känna sig trygg med att vara ensam måste du som hundägare vänja den vid en vardag utan ständigt sällskap. Att plötsligt bli lämnad kan annars leda till separationsångest, vilket tyvärr är ett relativt vanligt problem bland dagens sällskapshundar. Separationsångest kan ta sig många olika uttryck – hunden kan gnälla, yla, skälla eller bita och krafsa sönder saker eller inredning.

– Gör aldrig en stor sak av att du lämnar hunden och inte heller av att du kommer hem. Du och din familj utgör hundens flock och separationsångest handlar om ett starkt obehag då hunden skiljs från sin flock. Träning går ut på att förebygga den känslan, säger Åsa Dufva.

Det viktigaste är trygghet
Genom att ge valpen eller den vuxna hunden förutsättningar att klara av att vara ensam utifrån den nivå den befinner sig på går det att bygga upp en trygghet. Ju längre tid du väntar med att träna hunden desto mer kommer ni att behöva ensamträna, börja därför redan när valpen är ung.

– Träna på att valpen ska vara i ett angränsande rum till det du befinner dig i. Här kan du ha hjälp av ett kompostgaller eller barngrind som du sätter i dörröppningen. Därefter bör du lämna hemmet under kortare stunder som gradvis blir längre, säger Åsa Dufva. 

Så tränar du din hund på att vara ensam:

  • Börja ensamträna direkt: Ju tidigare desto bättre, men alltid i lagom dos. Först korta stunder, för att långsamt utöka tiden till det som ditt vardagsliv kräver. Enligt Jordbruksverkets allmänna skötselråd måste en hund rastas var sjätte timme (dagtid). Vet du med dig att familj, vänner eller hunddagis kommer hjälpa till med att rasta din hund bör den inskolningen också påbörjas i god tid innan du går tillbaka till arbetsplatsen på heltid. 
  • Skapa en trygg plats: Hunden behöver inte ha tillgång till hela hemmet medan du är borta. Det går bra att begränsa ytan till ett tryggt rum där hunden har en lugn och bekväm plats att vila på. Lämna gärna några säkra leksaker framme för egen lek.
  • Rastad och aktiverad: Se till att hunden är ordentligt rastad och har fått mental stimulans genom lek och träning innan du lämnar den ensam. Välj en lek som inte stressar din hund. Om du erbjudit det, är det mer troligt att hunden tar en tupplur medan du är borta eller åtminstone har lättare att koppla av.   
  • Knyt inte hunden till dig genom kel och ömhet strax innan du går: Gör aldrig en stor sak av att du lämnar hunden och inte heller av att du kommer hem. Istället är det bättre att ge hunden en självständig uppgift att lösa såsom att leta foderbitar.
  • Att lämnas innebär något gott: Ge hunden något som den kan aktivera sig med då du lämnar hemmet. Hunden lär sig snart att det också är något trevligt förknippat med att bli lämnad ensam. Be hunden vänta och göm några foderkulor, eller varför inte en hel måltid, i rummet eller runtom i hemmet. När du är klar för att kliva ut genom dörren säger du varsågod, hejdå och därefter lämnar du hemmet utan dramatik, och hunden får börja leta efter foderbitarna. På så sätt stimuleras hunden till att använda sin nos och hjärna, hunden får utlopp för sina naturliga instinkter.
  • Ta hjälp av en expert: Om du tror att din hund lider av separationsångest bör du ta kontakt med en expert på hundbeteende. Separationsångest går att förebygga och även att behandla, främst med beteendeterapi och träning. Numera finns veterinärkliniker som erbjuder beteendekonsultationer, där kan eventuellt bakomliggande medicinska tillstånd uteslutas och därefter kan de erbjuda hjälp med beteendeterapi och vid behov feromoner, dietfoder som Royal Canins CALM, fodertillskott eller läkemedel.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.