Stor guide: detta behöver du veta inför köp av en hundvalp

Foto: Unsplash

Här listar vi allt du behöver veta för att lyckas med ditt köp av hundvalp. Att köpa hundvalp kräver mycket förberedelse, du skall leva med valpen 10-15 år framöver och känna lycka och glädje över din nya familjemedlem.

Att bli med valp – det är mycket du skall tänka på innan du beslutar dig för att skaffa dig en hundvalp.

Har du tid med valpen

Börja med att tänka igenom vad du vill göra med din hund, vill du ha en kompis, vill du hålla på med agility, vill du ställa ut hunden eller har du andra planer? Passar en hundvalp som lever i över 10 år in på dina planer? Jobbar du eller pluggar du hela dagar? Vem tar hand om hunden då du är i skolan/på jobbet? Har du småbarn i familjen,  då kanske en så liten dvärghund inte är den mest lämpliga, kanske du skall tänka på en Spaniel i stället? Är någon i familjen allergisk, skaffa då akvarium i stället, det är synd om du måste sälja valpen vidare pga av att du inte tänkte dig för innan du köpte valpen.

Om du vill köpa en valp från en viss uppfödare så kan du få vänta flera år i vissa fall. Så det gäller att planera noggrant då du tänker köpa din hundvalp. Tänk på att du köper en hundvalp men även att du samtidigt köper en mycket viktig kontakt med uppfödaren! Kontakten till uppfödaren är MINST LIKA VIKTIG som valpen! Detta får du knappast via Blocket annonser.

Foto: Unsplash

Ekonomi runt valpköp

En renrasig valp kostar idag mellan 15– 40.000 sek. Även en dyr valp på Blocket kan vara insmugglad eller importerad med förfalskad stamtavla. Varning de köpte en smugglad valp på Blocket, som blev sjuk dagarna efter.

Till köpesumman kommer veterinärbesök så som vaccinationer och att dra ut mjölktänder, som sällan lossnar av sig själv på denna ras. Dra ut mjölktänder görs vid ca 6 månaders ålder och kostar upp till 7000 kr beroende på klinik (fråga uppfödaren om råd).  Veterinärbesök är dyra ifall att din hund blir sjuk på riktigt. Du bör skaffa dig en bra hundförsäkring, Läs mera HÄR om hur mycket en hundvalp kostar under hela sitt liv! Inköpssumman är bara en liten del av vad hunden kommer att kosta dig under sitt liv.

Det finns INGA allergivänliga hundraser!

Läs mera här  och här

Det finns många teorier om att det finns hundraser som är allergivänliga och därför skulle passa en allergiker bättre. Men tyvärr är allergivänliga hundraser en myt. Ett flertal internationella vetenskapliga studier visar att allergennivåerna, alltså hur allergiframkallande en hund är, skiljer sig mycket mer mellan individuella hundar än mellan raser. En allergiker kan alltså ha en hund hemma utan att märka av sin allergi, men få en allergisk reaktion när hen träffar grannens hund, trots att båda hundarna är av samma ras.

Val av hunduppfödare

Du behöver få en väldigt god kontakt med din uppfödare – en uppfödare med bara några hundar i sin kennel har oftast MERA TID för sina valpköpare, tänk på att du kan komma att vilja ha stöd även då valpen flyttat hem till dig – många önskar få stöd att uppfödaren under hela valpens liv!

Kolla runt på olika kennlars hemsidor, hemsidan är kennelns ”skyltfönster” utåt, en proffsig hemsida med vackra foton på kennelns hundar säger mycket om kenneln för övrigt. Välj en etablerad uppfödare som bedriver laglig hunduppfödning med kenneltillstånd och har hållit på i många år, som har god erfarenhet av rasen och som är villig att hjälpa och stötta dig med din valp!

Leta valp hos Svenska kennelklubben Köpahund.se

Sjukdomar i rasen

Det bästa är om du får träffa valpens mor och far redan innan du bestämmer dig för att köpa valpen, då vet du vad du har att vänta av din valp. Hör också med uppfödarna om valpens föräldrar har några sjukdomar i släkten. Tyvärr är inte alla uppfödare öppna med rasens sjukdomar, du behöver få så mycket fakta som möjligt även om eventuella sjukdomar som kan ligga i rasen för att vara förberedd på vad som eventuellt kan ske. Ingen avlar medvetet på sjuka hundar men det kan drabba alla individer! Du kan kolla valpens föräldrars hälsostatus på kennelklubbens hemsida i hunddata, under fliken veterinär ser du om föräldrarna är tex patella granskade och ögonlysta och med vilket resultat.

Kunskap om rasen

Läs på om rasen innan du bestämmer dig för vilken ras du skall välja. En hundvalp behöver uppfostran, och du som valpköpare behöver kunskap om hund. Valpen biter gärna sönder saker, den biter gärna dina fingrar och hänger i dina strumpor och busar runt. Bitandet slutar vanligtvis med bra uppfostran och då valpen bytt till sina permanenta tänder.

Att bli med valp – det är mycket du skall tänka på innan du beslutar dig för att skaffa dig en hundvalp.

Då du är helt säker på att du vet så mycket som möjligt om rasen och om den valp du tänker köpa kan du känna dig trygg. Be att uppfödaren talar om vilka saker valpen behöver, så som transportbur, borstar, klosax, schampo, mat, leksaker och annat nödvändigt innan du hämtar hem valpen.

Vad följer med valpen 

En renrasig hundvalp skall vara registrerad hos kennelklubben då du köper den. Du skall få med en stamtavla utfärdad av kennelklubben samt ett veterinärintyg på att hunden är frisk, intyget får inte vara äldre än 7 dagar. Du skall också få ett vaccinationsintyg samt ett intyg på att valpen är chipmärkt eller tatuerad. Du bör också få med lite hundfoder samt information om vad valpen äter och dess dygnsrytm, samt eventuell gosefilt med lukt av mamma och kullsyskon.

TÄNK PÅ ATT en hundvalp behöver mycket sömn, läs om hur mycket sömn en hund behöver här 

VIKTIGT – TRÄFFA MOR TILL VALPEN I HEMMILJÖ

 för att vara säker på att valpen INTE är insmugglad och sjuk! Läs mera HÄR Se upp för falska annonser på internet läs mera här 

En bra uppfödare är guld värd och kan vara till stor hjälp genom hela ditt hundägarskap. Ta vara på en seriös uppfödare!

Foto: Unsplash

Lycka till med din drömvalp!

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #jagstannarhemma #köpavalp #köpahund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Stor guide: detta behöver du veta inför köp av en hundvalp

  1. Pingback: Det är ett tredubbelt jobb att skaffa en hundvalp till en barnfamilj

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.