Kan hundar bli solbrända?

En sak som även de mest samvetsgranna hundägare ofta förbiser är behovet av att använda solskyddsmedel på hundar för att skydda deras känsliga hud från solen.

Innan du går ut en dag i solen med din fyrbenta vän, bör du vidta några försiktighetsåtgärder. Det räcker inte endast att se till att din hund har tillgång till vatten och skugga för att förhindra värmeslag, din hund behöver också solskydd.

Kan hundar bli solbrända? Experter på tails.com säger;

”Ja det kan de. Liksom vi människor kommer en hund att bränna sig om deras hud utsätts för den heta solen för länge. Och som med människor har solbränna hos hundar ett varmt, rödrosa utseende och är lika obekvämt. Vissa hundar är mer benägna att bränna sig än andra, till exempel de med tunn päls eller med områden med mindre hår och mer utsatt hud.

”Hundar med mycket tunn hud och päls har en högre risk att bränna sig, eftersom mörkare pigment skyddar huden. Där din hund har ljusare, rosa hud är det mer benäget att få solbränna. De kroppsdelar som har störst risk för solbränna är de där det finns mindre hår, t.ex. runt ögonen, öronen, läpparna och näsan och magen / ljumsken.

Hundraserna som är mest utsatta för solbränna:

West Highland white terrier

Vinthund

Bull Terrier

Fransk bulldog

Boxer

Dalmatiner

”Liksom oss kan ökad exponering för solen och dess UV-strålar potentiellt leda till hudcancer hos din hund. Om du märker några ovanliga klumpar eller en hudfläck som har bytt färg rekommenderar vi att du tar din hund till veterinären för att få dem kontrollerade. ”

Behöver hundar solskyddsmedel? Experter på tails.com säger;

”Om du är på väg ut i solskenet med din hund och det inte finns någon garanti för ett skuggigt säkert utrymme för dem att dra sig tillbaka till, rekommenderar vi att du använder solskyddsmedel på de känsliga områdena på kroppen, som den rosa huden runt öronen, läppar och ljumskar.

”Försök att använda en speciell solskyddsmedel för hund om du kan – det finns många hundvänliga märken där ute som inte innehåller några av de kemikalier som finns i mänsklig solskyddsmedel, som zinkoxid, PABA och konstgjorda parfymer. Även om dessa extra ingredienser inte skadar själva huden, har hundar en tendens att slicka av sig solskyddsmedel, och det här är inte kemikalier du vill att din hund ska inta.

”Om solskyddsmedel för hundar inte är lätt tillgänglig kan du använda solskyddsmedel som är avsedda för spädbarn eller småbarn. Dessa tillverkas ofta utan några av de kemikalier som finns i solskyddsmedel för vuxna av liknande skäl, så det kan vara säkrare för din hund att använda. Var noga med att kontrollera etiketten före användning.

”Om din hund simmar med solskyddsmedel, kom ihåg att applicera på nytt efter badet. Och var beredd att göra detta ganska ofta baserat på hur ofta din hund bestämmer sig för att simma. ”

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.