
Rekordmånga efterlängtade hundar och katter har flyttat in i våra svenska hem under pandemin. Men vad gör man om hunden slutar andas eller katten faller ihop? Så många som 73 procent av hund- och kattägare har inte någon kunskap alls om hur man gör hjärt- och lungräddning på sitt husdjur, det visar en ny undersökning från AniCura och YouGov.
Lördagen den 16 oktober uppmärksammas internationella ”Restart A Heart Day” världen över, en dag som instiftats med stöd av Europaparlamentet för att öka kunskapen om livräddande insatser. Men många djurägare har inte koll på att det finns motsvarande hjälp för deras husdjur. Endast var fjärde hund- och kattägare har kunskap om HLR för sitt husdjur.
- Att som djurägare ha kunskap om hur man gör hjärt- och lungräddning på sin hund eller katt kan vara livsavgörande. Precis som för oss människor så är det viktigaste när en hund eller katt slutar andas att man agerar snabbt, säger Johanna Miemois som är veterinär på AniCura och certifierad instruktör för hjärt- och lungräddning på djur.
Om hunden eller katten inte andas och man inte känner dess puls behöver hjärt-lungräddning påbörjas omgående. Det första man ska tänka på om husdjuret slutar andas är att fria luftvägarna.
- Först ska man kontrollera om något fastnat i halsen på det djur som slutat andas. Det gör man genom att försiktigt trycka ned tungan för att inspektera svalget. Men här är det viktigt att man aktar fingrarna och är försiktig. Det är lätt att själv drabbas av panik om man inte har tillräcklig kunskap, säger Johanna Miemois.
När man sett till att hunden eller katten har fria luftvägar så kan man påbörja HLR genom bröstkompressioner och konstgjord andning. Metoderna skiljer sig åt något beroende på djurets storlek. Det kan således vara bra att lära sig om just sitt eget djur så att man kan känna sig förberedd vid en akut situation.

Här kan du se en film om hjärt-lungräddning på hundar
När hjärt-lungräddning utförs påbörjas så kallade bröstkompressioner. Det innebär att man använder händerna och trycker på det medvetslösa djurets bröstkorg för att på det sättet få blodet att fortsätta cirkulera.
- Kontrollera munslemhinnans färg. Blåaktig ton anger cirkulations- eller andningsproblem.
- Kontrollera om hjärtat slår eller om djuret har en kännbar puls
- Kan djuret andas? Lyssna och kontrollera djurets andningsmönster.
- Undersök övre luftvägarna. Dra fram tungan, om nödvändigt tag bort jord, skräp eller annat.
Tecken på hjärtstillestånd:
- Ingen andning eller hjärtslag, ofta blå slemhinnor.
- Stora pupiller som inte reagerar.
HLR – Små hundar
- Lägg djuret på höger sida.
- Placera ena handen där armbågs-spetsen möter bröstet, lägg andra handen på andra sidan.
- Komprimera bröstkorgen genom att trycka händerna mot varandra.
- Tryck ca 30 gånger med en ungefärlig hastighet på 100-120 kompressioner/minut.
- Växla sedan till att göra två inblåsningar. Sträck djurets hals, forma munnen runt djurets nos och blås in luft så bröstkorgen reser sig. Tänk på att inte blåsa för hårt på små djur!
HLR – Mellanstora till stora hundar
- Lägg djuret på höger sida.
- Knäböj nära hundens rygg och placera händerna lite bakom och ovanför hjärtat.
- Tryck ner bröstkorgen med raka armar. Tryck hårt men krossa helst inte revbenen.
- Tryck ca 30 gånger med en ungefärlig hastighet på 80-100 kompressioner/minut.
- Växla sedan till att göra två inblåsningar. Sträck djurets hals, forma munnen runt djurets nos och blås in luft så bröstkorgen reser sig.
DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG
#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta
Pingback: Vi räddade livet på vår hund med HLR